Pad u građevinarstvu od 22 odsto

Bez autora
Dec 05 2010

Vrijednost građevinskih radova u Republici Srpskoj za deset mjeseci ove godine manja je za 22 odsto u odnosu na isti period lani. Vrijednost radova u oktobru u odnosu na mjesec ranije bilježi pad od 15,7 odsto, a u odnosu na oktobar prošle godine za 21,7 odsto. Kriza u sektoru građevinarstva trenutna je i zavisi od sveukupne ekonomske situacije. Građevinarstvo prvo reaguje i prvo oživljava, tako da će se sa ekonomskim oporavkom situacija najprije popraviti upravo u ovom sektoru. Ranije je bilo kriza u građevinstvu, ali uvijek naiđe period kada ova grana ponovo doživi ekspanziju. U vrijeme ekonomske krize stanovnici imaju strah od ulaganja, pa je i kupovina stanova manja, što direktno utiče na stanogradnju. Nedostatak investicija u infrastrukturu najviše utiče na pad vrijednosti građevinskih radova.

Pad u građevinarstvu od 22 odstoVrijednost građevinskih radova u Republici Srpskoj za deset mjeseci ove godine manja je za 22 odsto u odnosu na isti period lani, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Vrijednost radova u oktobru u odnosu na mjesec ranije bilježi pad od 15,7 odsto, a u odnosu na oktobar prošle godine za 21,7 odsto.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Nebojša Balaban kaže da je kriza u sektoru građevinarstva trenutna i da zavisi od sveukupne ekonomske situacije.

- Građevinarstvo prvo reaguje i prvo oživljava, tako da će se sa ekonomskim oporavkom situacija najprije popraviti upravo u ovom sektoru - rekao je Balaban i dodao da je i ranije bilo kriza u građevinstvu, ali da uvijek naiđe period kada ova grana ponovo doživi ekspanziju.

- U vrijeme ekonomske krize stanovnici imaju strah od ulaganja, pa je i kupovina stanova manja, što direktno utiče na stanogradnju - istakao je Balaban i dodao da nedostatak investicija u infrastrukturu najviše utiče na pad vrijednosti građevinskih radova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik