Pešački most u San Francisku

Bez autora
Nov 28 2010

U vreme sveopštih oštrih rezova javne potrošnje u SAD, San Francisko je završio projekat pešačkog mosta koji je sve samo ne skroman. Iz gradskog budžeta izdvojeno je 12 miliona dolara za most “Robert I. Schroder Overcrossing” koji prelazi preko saobraćajnice od osam traka.Novi pešački most širok je 3 m i dugačak 182 m, podignut je po projektu firme “Arup” i inspirisan je krilima leptira. Konstrukcija mosta je čelična sa betonskom presvlakom koji visi na kablovima okačenim na par blago otklonjenih čeličnih lukova realativno tankog kružnog preseka.

Pešački most u San FranciskuU vreme sveopštih oštrih rezova javne potrošnje u SAD, San Francisko je završio projekat pešačkog mosta koji je sve samo ne skroman.

Iz gradskog budžeta izdvojeno je 12 miliona dolara za most “Robert I. Schroder Overcrossing” koji prelazi preko saobraćajnice od osam traka.

Novi pešački most širok je 3 m i dugačak 182 m, podignut je po projektu firme “Arup” i inspirisan je krilima leptira.

Kritičar dizajna u listu “San Francisco Chronicle”, Džon King, prokomentarisao je da ovaj most pokazuje šta čini pravu ikonu grada:

- Ne očekujete da ga ugledate tamo, ali kada se to desi, drago vam je da postoji. Zatim se radujete svakom sledećem susretu.

Konstrukcija mosta je čelična sa betonskom presvlakom koji visi na kablovima okačenim na par blago otklonjenih čeličnih lukova realativno tankog kružnog preseka. Slobodan raspon je 73 m, a na najvišem mestu (u tangenti lukova) most je na 12 m od saobraćajnice ispod.

Prilikom gradnje želja lokalnog stanovništva bila je da se sačuvaju stari hrastovi i zato se konstrukcija pomalo pretenciozno nadvija iznad okoline. Šipovi na kojima počivaju stubovi mosta sežu 27 m u zemlju.

Na linkovima ispod pogledajte original teksta o ovom mostu, ali i tekstove o još dva zanimljiva pešačka mosta na našem sajtu, ali i problemu sa mostovima koje koriste i pešaci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik