Planirani novi projekti

Bez autora
Jan 24 2011

U Ministarstvu turizma i održivog razvoja planiraju nastavak projekta vezanog za povoljnije rješavanje stambenog pitanja. Sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope je postignut dogovor da po završetku projekta „1000 plus," i nakon analize rezultata postignutih u ovom projektu, zajednički definišemo nove projekte i aktivnosti koje će imati za cilj rješavanje i unaprijeđenje stambenog pitanja građana Crne Gore. Banka za razvoj Savjeta Evrope je izrazila veliko zadovoljstvo procedurom realizacije i ostvarenim rezultatima ovog projekta, naglašavajući da je ovo jedan od najtransparentnijih projekata koji je realizovan uz njihovo učešće. Bez obzira na neke mane ovog projekata - kao što su unaprijed kaparisanje stanova i relativno visoka prosječna cijena stambenih jedinica - ovakve akcije doprinose da mnogi građani sa niskim primanjima dobiju krov nad glavom. Mjesec dana prije isteka roka, građevinske kompanije koje učestvuju u projektu „1000 plus", zaključile su oko 450 predugovora sa građanima o kupovini stambenih jedinica.

Planirani novi projektiU Ministarstvu turizma i održivog razvoja planiraju nastavak projekta vezanog za povoljnije rješavanje stambenog pitanja.

Sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope je postignut dogovor da po završetku projekta „1000 plus," i nakon analize rezultata postignutih u ovom projektu, zajednički definišemo nove projekte i aktivnosti koje će imati za cilj rješavanje i unaprijeđenje stambenog pitanja građana Crne Gore. Banka za razvoj Savjeta Evrope je izrazila veliko zadovoljstvo procedurom realizacije i ostvarenim rezultatima ovog projekta, naglašavajući da je ovo jedan od najtransparentnijih projekata koji je realizovan uz njihovo učešće, kazali su Portalu Analitika u Ministarstvu.

Bez obzira na neke mane ovog projekata - kao što su unaprijed kaparisanje stanova i relativno visoka prosječna cijena stambenih jedinica - ovakve akcije doprinose da mnogi građani sa niskim primanjima dobiju krov nad glavom.

Mjesec dana prije isteka roka, građevinske kompanije koje učestvuju u projektu „1000 plus", zaključile su oko 450 predugovora sa građanima o kupovini stambenih jedinica, saopšteno je Portalu iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Dobili smo preliminarne podatke da je ponuđač „Zetagradnja" realizovao oko 300 predatih vaučera, „Ibon" Nikšić 11, Fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) 85, kompanija „Lipa" oko 10, LD group 5, investitori kao fizička lica oko 15, dok za druge ponuđače još uvijek prikupljamo informacije, kazao je Marko Vujović, pomoćnik ministra za razvoj stanovanja.

Potpisani predugovori se dostavljaju bankama, koje donose konačnu odluku o sklapanju kreditnog aranžmana. Čim banka odobri kreditni aranžman, građevinska kompanija od banke dobija novac. Pri tom, građanin postaje vlasnik stana, i otplaćuje ga banci u roku do 20 godina. Prema podacima iz banaka, do sada je sklopljeno oko 30 ugovora, a taj broj se iz dana u dan povećava.

U Ministarstvu očekuje da će do kraja februara-kada ističe rok za upotrebu vaučera, biti realizovano svih 837 aranžmana, budući da toliko građana ispunjava uslove ovog projekta.

Podaci dostavljeni Portalu Analitika otkrivaju da su prosječno najskuplji stanovi u projektu „1000 plus" ponuđeni, vjerovali ili ne, na Žabljaku.

Tako je za 75 ponuđenih stanova u tom gradu, građevinske kompanije odredile prosječnu cijenu od 1.600 eura po kvadratu (!), što je značajno skuplje nego u Podgorici i Herceg Novom gdje je prosječna ponuđena cijena 1.100 eura po kvadratnom metru.

U Kolašinu prosječna cijena kvadrata ponuđene stambene jedinice je 1.133 eura.

Najeftiniji stanovi su ponuđeni u Andrijevici, Plužinama, Mojkovcu i Rožaju prosječno za 600 eura po kvadratu.

Kvadratni metar stana u Nikšiću su građevinske kompanije cijenile po prosječnoj cijeni od 810 eura, Plavu 950, a Bijelom Polju po 900 eura.

Projekat „1000 plus" je vrijedan oko 50 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a 22,5 miliona domaće komercijalne banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik