Počelo izdavanje vaučera

Bez autora
Dec 29 2010

Banke su danas počele da izdaju vaučere za dodjelu stambenih kredita u projektu Hiljadu plus, ali je dio građana nezadovoljan što će njihovo učešće za otplatu stana biti odbijeno od odobrenog zajma. Određeni broj građana tvrdi da je to novina u proceduri i da im se tako smanjuje mogućnost za kupovinu željene stambene jedinice. Iz Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine tvrde da pet odsto participacije građana predstavlja integralni dio ukupnog finansiranja projekta, što je i uobičajena procedura kod svih stambenih kredita. Ovakva procedura je saglasna oglasu objavljenom za građane i pravilima postupka. U prethodnih nekoliko dana imali su intenzivnu komunikaciju sa bakama i građeviniskim kompanijama i tom prilikom jasno definisali dalju proceduru.

Počelo izdavanje vaučeraBanke su danas počele da izdaju vaučere za dodjelu stambenih kredita u projektu Hiljadu plus, ali je dio građana nezadovoljan što će njihovo učešće za otplatu stana biti odbijeno od odobrenog zajma.

Određeni broj građana, koji su kontaktirali agenciju Mina-business, tvrdi da je to novina u proceduri i da im se tako smanjuje mogućnost za kupovinu željene stambene jedinice.

Iz Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine tvrde da pet odsto participacije građana predstavlja integralni dio ukupnog finansiranja projekta, što je i uobičajena procedura kod svih stambenih kredita.

»Ovakva procedura je saglasna oglasu objavljenom za građane i pravilima postupka«, kazali su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da su u prethodnih nekoliko dana imali intenzivnu komunikaciju sa bakama i građeviniskim kompanijama i tom prilikom jasno definisali dalju proceduru.

»Građani danas podižu vaučere na kojima je definisan maksimalno moguć iznos zaduženja. Definisani iznos vaučera ne znači i iznos kredita. Iznos koji je odrađen na vaučeru određuje najveći mogući limit određenog domaćinstav za zaduženje«, objasnili su iz Ministarstva.

Kada građanin pođe sa vaučerom kod određene građevinske kompanije, sa njom se dogovara o određenoj stambenoj jedinici. »Formula prilikom kupovine je 900 eura*m2 - 5% učešća. Razlog za ovu kalkulaciju je u činjenici da, ako bi učešće značilo iznos preko kalkulacije, građanin bi prekoračio limit zaduženja od 900 eura za kvadrat«, naveli su iz Ministarstva.

Ako bi, kako su dodali, građanin dobio maksimalnu mogućnost zaduženja od 45 hiljada eura, to bi značilo da može kupiti stan od 50 kvadratnih metara.

»Naravno da učešće ulazi u iznos kredita, jer ukoliko bi građanin dao još 2,25 hiljada eura na taj iznos ukupna suma bi bila 47,259 hiljada eura, što dalje znači 945 eura za kvadrat, što je preko limita kredita«, objasnili su iz Ministarstva.

Vaučeri, čije je važenje ograničeno do 28. februara, predaju se građevinskoj kompaniji koja učestvuju u projektu. Nakon predaje, građani mogu da sklope predugovor sa građevinskom kompanijom za kupovinu željene stambene jedinice. Ugovor se zatim dostavlja bankama radi konačnog sklapanja kreditnog aranžmana.

Građani su najveći broj aplikacija predali NLB Montenegrobanci. Osim nje u projektu učestvuju Erste, Crnogorska komercijalna, Hypo Alpe Adria i Komercijalna banka. Najveći dio aplikacija se odnosi na jednočlana, dvočlana i tročlana domaćinstva, što i odgovora mogućoj potražnji stambenih jedinica definisanim javnim pozivom.

U preko 1,2 hiljade ponuđenih stanova ima 16 odsto garsonjera, 42 jednosobna, 30 odsto dvosobnih, dok su 12 odsto veće stambene jedinice.

Projekat Hiljadu plus je vrijedan 50 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a 22,5 miliona domaće komercijalne banke. Građani će minimalnim učešćem obezbijediti 2,5 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik