Počinje revizija licenci

Bez autora
May 03 2011

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske /RS/ utvrdilo je pravilnik za dodjelu licenci za prostorno-plansku dokumentaciju, licenci za građenje i licenci za izradu tehničke dokumentaciju, a na danas održanom sastanku sa predstavnicima inspekcijskih organa dogovoreno je da se krene u intenzivniju kontrolu svih pravnih lica koje imaju ove licence. Predmet kontrole će biti svih 1200 licenci koje je do sada izdalo resorno ministarstvo, a zbog odlaska stručnih lica ukidanje licenci samoinicijativno zatražile su tri firme, dok se za sada razmatra ukidanje licenci za još tri firme iz Bijeljine. Tražiće se da se pregledaju sva pravna lica koja imaju licence na području svih opština i gradova na području RS i tu neće biti povlaštenih.

Počinje revizija licenciMinistarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske /RS/ utvrdilo je pravilnik za dodjelu licenci za prostorno-plansku dokumentaciju, licenci za građenje i licenci za izradu tehničke dokumentaciju, a na danas održanom sastanku sa predstavnicima inspekcijskih organa dogovoreno je da se krene u intenzivniju kontrolu svih pravnih lica koje imaju ove licence.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da će predmet kontrole biti svih 1200 licenci koje je do sada izdalo resorno ministarstvo, a zbog odlaska stručnih lica ukidanje licenci samoinicijativno zatražile su tri firme, dok se za sada razmatra ukidanje licenci za još tri firme iz Bijeljine.

"Kao resorni ministar tražiću da se pregledaju sva pravna lica koja imaju licence na području svih opština i gradova na području RS i tu neće biti povlaštenih. Mi moramo da stvari dovedemo u zakonske okvire tako da oni koji imaju licence mogu da se bave tim poslom, a oni koji nemaju i ne mogu da obavljaju taj posao", rekla je Golićeva novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Ona je naglasila da je resorno ministarstvo nabavilo i softver u kojem će imati tačan pregled fizičkih lica koja se "švercuju" u dvije firme, a na šta po zakonu nemaju pravo.

Golićeva je dodala da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS postupilo po zakonu i izdalo tri rješenja o upotrebnoj dozvoli za autoput Banjaluka - Gradiška, od čega su dva rješenja sa privremenim rokom od 90 dana s tim da je obaveza investitora da prije isteka tog roka uputi zahtjev nadležnom organu za naknadni tehnički pregled i da otkloni eventualne nedostatke, a da je jedno rješenje trajnog karaktera za jednu dionicu.

Resorni ministar je na danas održanom sastanku inspekcijskim organima sugerisala da prate realizaciju ovog rješenja i da li će investitor ispuniti obećanje da će male nedostatke oko navlačenja još jednog sloja asfalta otkloniti kako bi dobili trajno rješenje o upotrebnoj dozvoli za autoput.

Prema riječima Golićeve, na sastanku je bilo riječi i o problemima koje imaju pravni subjekti iz RS prilikom dobijanja licenci u Federaciji BiH i da se tu mora obezbijediti ravnopravnost.

Ministar za prostorno uređenje za građevinarstvo i ekologiju RS podsjetila je da su sva pravna lica koja nemaju ekološku dozvolu do 31. avgusta dužna da podnesu zahtjev za ekološku dozvolu, a da je 31. decembar krajnji rok do kada sva pravna lica moraju da imaju tu dozvolu.

Glavni urbanističko-građevinsko-ekološki inspektor Dragan Mijović rekao je da se ministarka Golić prva među ministrima odazvala pozivu Inspektorata RS za održavanje redovnog sastanka.

On je naglasio da je cilj današnjeg sastanka poboljšanje rada inspekcije, tako i uopšte rješavanje problema u ovoj oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik