Porez trese kuću

Bez autora
May 11 2010

Vlada Srbije uskoro bi trebalo da usvoji nacrt novog zakona o porezu na imovinu. Najveći broj građana će ubuduće ovu obavezu izmirivati gotovo u identičnom iznosu kao i do sada, dok će vlasnici vrednih nekretnina osetiti progresivno povećanje poreza. Dakle, za luksuzne vile i stanove gazde će izgleda morati da odreše kesu. Međutim, u agencijama za promet nepokretnosti upozoravaju da bi novi propisi i te kako mogli da pogode i one sa plićim džepom, pa pre nego prosledi zakon Skupštini Srbije na usvajanje, Vlada realno treba da sagleda situaciju na terenu. Zakon je već mogao da bude donet da je Srbija kompletno pokrivena katastrom nepokretnosti. Zato će novi propisi biti zapravo samo prelazno rešenje dok ne bude ustrojena jedinstvena svojinska evidencija. Zakon će biti jednostavniji, što će omogućiti i jednostavniju poresku prijavu i administriranje. Predviđena je jedinstvena stopa za preduzeća, kao i jedinstvena stopa za građane. Poreska osnovica će biti vrednost, koja simulira tržišnu, ali će i dalje biti potcenjena.

Porez trese kućuVlada Srbije uskoro bi trebalo da usvoji nacrt novog zakona o porezu na imovinu.

Prema najavama ministarke finansija, Diane Dragutinović, najveći broj građana će ubuduće ovu obavezu izmirivati gotovo u identičnom iznosu kao i do sada, dok će vlasnici vrednih nekretnina osetiti progresivno povećanje poreza.

Dakle, za luksuzne vile i stanove gazde će izgleda morati da odreše kesu. Međutim, u agencijama za promet nepokretnosti upozoravaju da bi novi propisi i te kako mogli da pogode i one sa plićim džepom, pa pre nego prosledi zakon Skupštini Srbije na usvajanje, Vlada realno treba da sagleda situaciju na terenu.

Ministarka Dragutinović navodi da je zakon već mogao da bude donet da je Srbija kompletno pokrivena katastrom nepokretnosti. Zato će novi propisi biti zapravo samo prelazno rešenje dok ne bude ustrojena jedinstvena svojinska evidencija. Zakon će, tvrdi ministarka, biti jednostavniji, što će omogućiti i jednostavniju poresku prijavu i administriranje. Predviđena je jedinstvena stopa za preduzeća, kao i jedinstvena stopa za građane. Poreska osnovica će biti vrednost, koja simulira tržišnu, ali će i dalje biti potcenjena, obećava ministarka.
-
Prema našim saznanjima porez na imovinu će se obračunavati po jedinstvenoj stopi od 0,4 odsto tržišne vrednosti, koju će utvrđivati nadležna uprava prihoda - kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije “Alka”.

- Trenutno, uprava prihoda obračunava porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje nekretnina po višoj skali nego što je to realno, pa se plašim, da to ne bude praksa i prilikom obračuna poreza na imovinu, da procenjena vrednost nekretnine bude zapravo veća od trenutne tržišne. Bojim se da tada prigovori i žalbe građana neće biti uvaženi. Cene nekretnina su pale, i dalje imamo korekcije “na dole”, ali izgleda da samo upravi prihoda cene rastu.

Osim izmenjene poreske osnovice i poreske stope predviđeno je i umanjenje poreza na ime amortizacije, ali kako ističe, suvlasnica “Alke”, najviše do 40 odsto, dok je ranije bio slučaj da ta povoljnost ide i do 70 odsto. To će, kaže, biti još jedan segment po kojem će se porez znatno uvećati.

- Po članu domaćinstva porez će se umanjivati za 10.000 dinara - ističe Lazarevićeva.

- U novom predlogu ostaje da stariji od 65 godina, koji žive u stanu manjem od 65 kvadrata imaju pravo na umanjenje poreske obaveze i do 75 odsto. Pitanje je da li zakonodavac zna da baš u svim velikim kućama ne žive samo imućni građani, već da na primer na Senjaku i Dedinju stanuju i starosedeoci, koji su u tim zdanjima rođeni. Da li će ovaj zakon naterati mnoge da prodaju nekretnine, jer ovakav porez mogu da plate samo oni koji imaju više kuća i stanova ali oni ne čine većinu poreskih obveznika.

Mladi bračni parovi

Država treba da vodi računa i o mladim bračnim parovima, koji su zahvaljujući kreditima došli do krova nad glavom.

Primera radi, nov stan od 40 kvadrata na Lekinom brdu, koji na tržištu vredi 80.000 evra, uprava prihoda procenjuje na 100.000 evra i na bazi te cifre obračunava porez na prenos apsolutnih prava. Ako bi se primenila ta skala, vlasnik bi umesto 200 evra godišnjeg poreza na imovinu po budućim propisima trebalo da plati 400. Olakšica nema, jer je reč o novogradnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik