Potpisan sporazum za izgradnju 1.700 neprofitnih stanova u više gradova

Bez autora
Dec 14 2010

Pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Nebojša Janjić potpisao je danas sa predstavnicima 13 lokalnih samouprava preliminarni sporazum kojim se finansira izgradnja 1.700 neprofitnih stanova, čija je vrednost približno pet milijardi dinara. Tim dokumentom realizuje se projekat “Obezbeđenje stambenih rešenja za stanovništvo sa niskim i srednjim primanjima finansiranjem izgradnje stanova za socijalno stanovanje i podrška razvoju glavnih instrumenata sistema socijalnog stanovanja u Srbiji“. Upravni odbor Razvojne banke Saveta Evrope odobrio je kredit od 32 miliona evra, sa učešćem gradova i opština njegova ukupna vrednost iznosi približno pet milijardi dinara. 1.200 stanova namenjeno je prodaji, a njihova cena će biti od 600 do 700 evra po metru kvadratnom. Preostalih 500 stanova predviđeno je za porodice koje nisu kreditno sposobne, ali će moći da pod beneficiranim uslovima dobiju stanove u zakup po ceni od 40 do 80 evra mesečno.

Potpisan sporazum za izgradnju 1.700 neprofitnih stanova u više gradovaPomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Nebojša Janjić potpisao je danas sa predstavnicima 13 lokalnih samouprava preliminarni sporazum kojim se finansira izgradnja 1.700 neprofitnih stanova, čija je vrednost približno pet milijardi dinara.

Tim dokumentom realizuje se projekat “Obezbeđenje stambenih rešenja za stanovništvo sa niskim i srednjim primanjima finansiranjem izgradnje stanova za socijalno stanovanje i podrška razvoju glavnih instrumenata sistema socijalnog stanovanja u Srbiji“.

Upravni odbor Razvojne banke Saveta Evrope odobrio je kredit od 32 miliona evra, sa učešćem gradova i opština njegova ukupna vrednost iznosi približno pet milijardi dinara. 1.200 stanova namenjeno je prodaji, a njihova cena će biti od 600 do 700 evra po metru kvadratnom. Preostalih 500 stanova predviđeno je za porodice koje nisu kreditno sposobne, ali će moći da pod beneficiranim uslovima dobiju stanove u zakup po ceni od 40 do 80 evra mesečno.

Kriterijumi za dodelu stanova propisani su Zakonom o socijalnom stanovanju, ali i po kriterijumima koje će lokalne samouprave same da definišu.

Kamatna stopa za kredite koji će biti davani na 24 godine neće prelaziti četiri posto, a na početku će biti i manja. Prosečna mesečna rata iznosiće od 120 do 200 evra po domaćinstvu, u zavisnosti od veličine stana. Stanovi će biti građeni u Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Pančevu, Pirotu, Smederevu, Sokobanji, Užicu i Čačku.

Projekat predstavlja prvu realizaciju Zakona o socijalnom stanovanju, ali i nastavak aktivnosti resornog ministarstva na povećanju stambene dostupnosti u Srbiji. Dodelu stanova obavljaće lokalne samouprave, a gradnja je poverena opštinskim i gradskim stambenim agencijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik