Potražnja veća od ponude

Bez autora
Sep 26 2010

Iako je tržište nekretnina pogođeno krizom, cene stanova u Beogradu više su od cena stanova u nekim evropskim prestonicama i višestruko skuplje nego u drugim gradovima u Srbiji. Izuzetno je veliko interesovanje građana za kupovinu stanova na lokaciji kasarne na Voždovcu. A da li sopstveni krov za mnoge može postati stvarnost, zavisi od toga da li će se i dalje masovno graditi. Iako su u početku najavljivane niže cene za stanove koji se od najave projekta nazivaju jeftinima, došlo se do cene od 1.290 evra jer se na toj lokaciji mora graditi kompletna infrastruktura i nadoknaditi cena zemljišta, tako što će se za Vojsku izgraditi hiljadu stanova. Stručnjaci su saglasni da bi do pristupačnijih cena moglo da se dođe samo ukoliko bi se država odrekla naknade za zemljište i nekih drugih prinadležnosti. Ne postoji kategorija apsolutno jeftinih stanova, osim ako takve stanove poklanja država. Možemo govoriti o kategoriji jeftinijih stanova u okviru tržišne ponude, ali zato nam treba izgrađeno tržište, pozitivni propisi i uslovi gde će veći broj investitora krenuti u investiranje i sa tako većom ponudom može se doći do jeftinijih stanova.

Potražnja veća od ponudeCena stanova u Beogradu viša nego u nekim evropskim prestonicama. I pored niske kupovne moći i preskupih stambenih kredita, potražnja za stanovima veća je od ponude.

Neophodno je privući veći broj investitora da krenu u stambenu izgradnju i tako većom ponudom doći do jeftinijih stanova, poručuju stručnjaci.

Iako je tržište nekretnina pogođeno krizom, cene stanova u Beogradu više su od cena stanova u nekim evropskim prestonicama i višestruko skuplje nego u drugim gradovima u Srbiji. Izuzetno je veliko interesovanje građana za kupovinu stanova na lokaciji kasarne na Voždovcu. A da li sopstveni krov za mnoge može postati stvarnost, zavisi od toga da li će se i dalje masovno graditi.

Iako su u početku najavljivane niže cene za stanove koji se od najave projekta nazivaju jeftinima, došlo se do cene od 1.290 evra jer se na toj lokaciji mora graditi kompletna infrastruktura i nadoknaditi cena zemljišta, tako što će se za Vojsku izgraditi hiljadu stanova.

"Trenutno u neposrednoj blizini imate gradilište gde su cene više za 300 do 400 evra", rekao je Nemanja Komazec, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Stručnjaci su saglasni da bi do pristupačnijih cena moglo da se dođe samo ukoliko bi se država odrekla naknade za zemljište i nekih drugih prinadležnosti.

Goran Dugandžija iz Odbora za visokogradnju Privredne komore Srbije kaže da ne postoji kategorija apsolutno jeftinih stanova, osim ako takve stanove poklanja država.

"Možemo govoriti o kategoriji jeftinijih stanova u okviru tržišne ponude, ali zato nam treba izgrađeno tržište, pozitivni propisi i uslovi gde će veći broj investitora krenuti u  investiranje i sa tako većom ponudom može se doći do jeftinijih stanova", rekao je Dugandžija.

Podatak da je samo u Beogradu 150.000 podstanara koji plaćaju kiriju često onima koji su stan dobili od države i to mesečnu stanarinu koja bi mogla biti rata kredita, dovoljno govori o tome da ima potencijala za dalju masovnu gradnju stanova.

"Veća ponuda u susednim zemljama diktira da cene stanova budu niže. U Budimpešti možete da nađete stan blizu centra za oko 1.200, 1.300 evra po metru kvadratnom, dok u Beogradu ne možete ispod 1.700, 1.800 evra", rekla je konsultant za nekretnine Dušica Gaković.

U Srbiji još nije donet zakon o lizingu što onemogućava i mnoge zainteresovane kompanije da tako grade i prodaju stanove, a i građane da lakše dođu do stana.

"Sigurno smo zainteresovani i nalazimo svoj interes da gradimo stanove po sistemu lizinga. To je ustaljen metod na Zapadu i to bi za nas bilo izuzetno dobro, posebno sa ovako niskim standardom. Zašto bi neko plaćao 200 evra za stan kada otplaćuje 200 evra i veći deo od tih para otplaćuje da bi postao njegov stan", kaže Đorđo Antelj iz Gemaksa.

Jeftinim stanom u ovom trenutku smatra se sve što je ispod hiljadu evra po kvadratu, a to se može naći odmah preko Dunava.

Mnogi investitori kad im ponestane novca, prodaju po neki stan ispod cene, ali stručnjaci upozoravaju da posle mnogobrojnih prevara kupaca koji su platili i ostali bez svojih stanova, treba biti izuzetno oprezan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik