Prazni lokali čekaju zakupce

Bez autora
Mar 13 2011

Kada su pre četiri godine kompanija "Verano" i grčka "Marfin grupa" za 360 miliona evra kupile Robne kuće Beograd, koje su tada bile u stečaju, obećali su da će od njih ponovo napraviti jedan od najvećih trgovinskih lanaca u regionu. Tim putem su i krenuli - uložili su 75 miliona evra u renoviranje objekata, doveli su i nove brendove, a onda je došla kriza, ulaganja su stala, a pojedini zakupci počeli su da otkazuju zakup. Prazni lokali čak i u najužem centru Beograda svedoče o nemoći pojedinih firmi da se izbore sa krizom. Nisu krizu izdržali ni neki zakupci u Robnim kućama Beograd, pa su otišli, iako su cene zakupa snižene. Vlasnici Robnih kuća kažu da o njihovoj prodaji ni ne razmišljaju, jer ulaganje u nekretnine je dugoročna investicija.

Prazni lokali čekaju zakupceRobne kuće Beograd više se ne bave, kao nekada, trgovinom, već izdavanjem trgovinskog prostora. Uprkos velikim ulaganjima i ulasku svetskih brendova, u Robnim kućama lokali prazni. Vlasnici žele samo najbolje zakupce koji će moći dugo da ostanu.

Kada su pre četiri godine kompanija "Verano" i grčka "Marfin grupa" za 360 miliona evra kupile Robne kuće Beograd, koje su tada bile u stečaju, obećali su da će od njih ponovo napraviti jedan od najvećih trgovinskih lanaca u regionu.

Tim putem su i krenuli - uložili su 75 miliona evra u renoviranje objekata, doveli su i nove brendove, a onda je došla kriza, ulaganja su stala, a pojedini zakupci počeli su da otkazuju zakup.

Prazni lokali čak i u najužem centru Beograda svedoče o nemoći pojedinih firmi da se izbore sa krizom.

Nisu krizu izdržali ni neki zakupci u Robnim kućama Beograd, pa su otišli, iako su cene zakupa snižene.

Vlasnici Robnih kuća kažu da o njihovoj prodaji ni ne razmišljaju, jer ulaganje u nekretnine je, kažu, dugoročna investicija. Nisu, međutim, spremni ni da bilo kome izdaju prostor. Zato su odlučili da malo sačekaju, jer kriza, kažu, mora proći.

Generalni direktor Robnih kuća Beograd Krsta Sandić kaže da, zbog lokacija i vrste prostora, žele da uzmu najbolje zakupce i zakupce koji će moći da ostanu dugo.

Robne kuće Beograd više se ne bave, kao nekada, trgovinom, već izdavanjem trgovinskog prostora. Najveći brend koji su dovele je italijanski "Koin". Tako velike i poznate žele da dovedu - nude im prodajni prostor na najboljim lokacijama, ali i nacinalnu pokrivenost, jer se njihove 32 robne kuće nalaze u 26 gradova u Srbiji.

"Interesovanje je počelo da raste, pogotovo firmi iz regiona. Iz Austrije, Nemačke i Italije dosta brendova žele da uđu na naše tržište", rekao je Sandić.

U Evropi, posebno Nemačkoj, robne kuće su od prošle godine ponovo hit. Veliki šoping molovi na obodima gradova, potrošačima su sve manje privlačni.

Više im se dopada da pazare u robnim kućama, koje su po pravilu u centralnim gradskim zonama. Tu im je sve na dohvat ruke i pod jednim krovom, bez zidova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik