Preokret: Pad cijena nekretnina u Ljubljani

Bez autora
Jun 28 2023

Iako broj kupoprodaja nekretnina u Sloveniji pada, cijene i dalje rastu, pokazuje državna statistika.

Tromjesečni trend cijena rabljenih stambenih nekretnina koji traje više od tri godine nastavlja se, ali neki od najpoželjnijih gradova u zemlji doživljavaju veliki preokret.

“Stambene nekretnine su na tromjesečnoj razini skuplje za 1,6 posto, a na godišnjoj za 8,8 posto. Broj prodaja bio je ispod razine prošlogodišnjeg prosjeka", objavio je Zavod za statistiku (Surs).

Rabljeni stanovi i kuće na tromjesečnoj su razini poskupjeli ukupno 2,5 posto, a valja istaknuti da su rast najviše potaknuli potonji čija je cijena porasla za 6,4 posto. Cijene rabljenih stanova u istom su razdoblju bile više samo 0,2 posto, piše N1 Slovenija.

Zanimljivo je da su u Mariboru najviše poskupjeli rabljeni stanovi. Cijene u glavnom gradu Štajerske bile su više za 5,6 posto, dok su drugdje u zemlji stanovi pojeftinili. Ukupno su u Sloveniji cijene pale za 0,3 posto, a u Ljubljani za 1,8 posto.

Glavni grad je važna točka slovenskog tržišta nekretnina. Na vrhuncu nekretninske pomame cijene su tamo dosezale 5000 eura po kvadratu i bile su na najvišoj razini u zemlji. Promjena je uslijedila u zadnjem tromjesečju prošle godine, kada je Ljubljana izgubila primat, jer su je prvi put od 2017. pretekle cijene na Obali, piše Geodetska uprava u najnovijem izvješću, a prema podacima Sursa cijene u Ljubljani sada su još više pali.

U odnosu na prethodno tromjesečje cijena novih stanova i novih obiteljskih kuća pala je za 8,4 posto. "Cijene novih stanova smanjene su za 12,5 posto, dok su cijene novih obiteljskih kuća porasle za 5,9 posto", dodaje državna statistika.

Ipak, cijene su u prvom kvartalu ove godine bile 8,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Najviše su poskupjele rabljene obiteljske kuće (za 13,7 posto), zatim rabljeni stanovi (za 6,5 posto), novi stanovi (za 4,0 posto) i nove obiteljske kuće (za 2,9 posto).

Iako cijene i dalje rastu, vrijednost prodanih stambenih nekretnina pada. Ukupna vrijednost svih prodanih nekretnina u prvom kvartalu ove godine iznosila je 336,8 milijuna eura, što je za oko desetinu manje od ukupne vrijednosti svih prodaja u zadnjem kvartalu prošle godine. Pritom je vrijednost prodaje za četvrtinu niža od vrijednosti u istom tromjesečju lani, kada je iznosila 451,5 milijuna eura.

Ukupno je prodano 2.548 stambenih nekretnina, što je oko desetinu manje nego u prethodnom tromjesečju, izvijestio je Ured za statistiku.

„Broj prodaja rabljenih stambenih nekretnina u padu je već peti kvartal zaredom. "Prodane su 2.474 rabljene stambene nekretnine, a ukupna vrijednost prodaje iznosila je 321,4 milijuna eura", napominju dalje.

U prvom kvartalu ove godine prodane su samo 74 nove stambene nekretnine, a ukupna vrijednost prodaje iznosila je 15,4 milijuna eura. Usporedbe radi, to je šezdesetak posto manje nego kvartal prije, kada je vrijednost prodaje iznosila 36,1 milijun eura, a gotovo upola manje nego godinu prije - kada je prodaja iznosila 28,9 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik