Prodaje se Titova vila na Paliću: Vlasnik traži 800.000 evra

Bez autora
Jan 25 2022

Prodaje se Konen vila na Paliću, poznatija kao Titova vila. Prodavac traži 800.000 evra.

Sagrađena je 1903. godine, a od 1946. postala je narodno dobro. Korišćena je za opštinske potrebe. Dobila je ime po Josipu Brozu Titu, iako je nekadašnji predsednik Jugoslavije boravio u njoj samo jedanput.

Lokalna samouprava koristila je vilu i za smeštaj poznatih kulturnih stvaralaca. Tako su kroz nju prošli nogi kao što su Oskar Davičo, Antonije Isaković, Milan Konjović… i upravo ovde nastajala su neka od najvećih dela srpske književnosti kao što su “Deobe” i “Koreni”, a koje je napisao Dobrica Ćosić.

Konenova vila drugačija je od svih ostalih na Paliću, uzdiže se na placu površine 4.233 kvadrata, skrivena je među borovima parka…

Površine je 234 kvadrata, građena je od čvrstog materijala u secesijskom stilu, projektovana od strane Rajhl Ferenca, ali je podlegla zubu vremena i neophodna joj je adaptacija.

Prema odluci iz 2018. godine, posle više od sedam decenija od konfiskacije, takozvana Titova vila na Paliću trebalo je da da bude vraćena naslednicima Vilima Konena.

Bogati nemački industrijalac jevrejskog porekla Vilim Konen posedovao je nekoliko fabrika i stanova u Subotici, kuće u Novom Sadu i Beogradu i dve vile na Paliću. Upravo najpoznatiju nepokretnost sagradio je 1900. godine u palićkoj šumi i u njoj se rodio Vilim Konen Mlađi, koji je vilu nasledio.

„Preko leta su bogatiji boravili u letnjikovcu, posvećivali se slobodnim aktivnostima i sportu“, pričao je svojevremeno Stevan Mačković, autor knjige Industrija i industrijalci Subotice 1918-1941.

Titova imovina, inače, i danas je veoma cenjena, što zbog vrednosti same imovine, što zbog popularnosti ovog imena u zemlji i svetu. Zlatni ručni sat prodat je pre nekoliko godina po ceni od 7.600 evra. Brilijantni prsten za koji je dat i popularni džip "grand čiroki"", samo su neke od Titovih ličnih stvari koje su u proteklom periodu našle kupca, i to u velikoj konkurenciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik