Rok za prijavu nekretnina u Republici Srpskoj ističe 31. marta

Bez autora
Feb 21 2011

Rok za prijavu nekretnina u Republici Srpskoj (RS) neće biti produžavan i ističe 31. marta. Iako je taj rok već nekoliko puta prolongiran, to više neće biti slučaj te se pozivaju svi koji do sada nisu obavili registraciju nepokretnosti da to učine do ovog roka, bez obzira na to da li podliježu plaćanju poreza prema Zakonu o porezu na nepokretnost. Do sada je podneseno 1.050.000 prijava za fiskalni registar nepokretnosti, a još ranije je bilo planirano da pristigne više od tri miliona prijava. Zbog gužvi koje su ranije pratile ovaj, poprilično komplikovan proces popune prijave nepokrenosti, Banika je rekao da je u planu i saradnja s lokalnim zajednicama da bi se formirali mobilni timovi koji bi na terenu radili prijavu nepokretnosti.

Rok za prijavu nekretnina u Republici Srpskoj ističe 31. martaRok za prijavu nekretnina u Republici Srpskoj (RS) neće biti produžavan i ističe 31. marta. Iako je taj rok već nekoliko puta prolongiran, vršilac dužnosti direktora Porezne uprave Republike RS-a Mile Banika tvrdi da to više neće biti slučaj te poziva sve koji do sada nisu obavili registraciju nepokretnosti da to učine do ovog roka, bez obzira na to da li podliježu plaćanju poreza prema Zakonu o porezu na nepokretnost.

Do sada je podneseno 1.050.000 prijava za fiskalni registar nepokretnosti, a još ranije je bilo planirano da pristigne više od tri miliona prijava.

Zbog gužvi koje su ranije pratile ovaj, poprilično komplikovan proces popune prijave nepokrenosti, Banika je rekao da je u planu i saradnja s lokalnim zajednicama da bi se formirali mobilni timovi koji bi na terenu radili prijavu nepokretnosti.

Prema Zakonu o porezu na nepokretnost imovina će biti oporezivana od prvog januara 2012. godine, a Porezna uprava RS-a će izdavati račune za cijelu godinu, s tim da će se plaćanje vršiti u prvom polugodištu i na kraju godine.

Osnovica za procjenu nepokretnosti imovine je tržišna vrijednost koju utvrđuje Porezna uprava, procjenom vrijednosti po poreznoj stopi koju utvrđuju skupštine općina i gradova u tom bh. entitetu.

Porezne stope se kreću od 0,05 do 0,5 posto, ovisno od tržišne vrijednosti nekretnine, a porez se plaća prema lokaciji nepokretnosti, koja ustvari i određuje njenu vrijednost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik