Rusi vlasnici dvije trećine stanova u Porto Montenegru

Bez autora
Feb 19 2013

Prema evidenciji Uprave za nekretnine i Opštine Tivat Rusi su vlasnici gotovo dvije trećine od ukupno 120 stanova u Porto Montenegru. U spisku žitelja i vlasnika stanova nastalih u "najvećoj zapadnoj investiciji" u Crnoj Gori – Porto Montenegru, nalaze se imena desetina ruskih državljana. Ne čudi da je nakon toliko dovedenih inostranih mušterija, šefica prodaje Porto Montenegra za tržište istočne Evrope, takođe i sama postala ponosna suvlasnica stana u tom elitnom tivatskom nautičkom centru. Među klijentima iz Istočne Evrope koji imaju stanove u Porto Montenegru su i bugarski državljani, njih troje ali i više državljana Srbije, među kojima je jedan direktor predstavništva internacionalne konsultanstke grupe za projekte u građevinarstvu.

Rusi vlasnici dvije trećine stanova u Porto MontenegruPrema evidenciji Uprave za nekretnine i Opštine Tivat Rusi su vlasnici gotovo dvije trećine od ukupno 120 stanova u Porto Montenegru, pišu Vijesti.

U spisku žitelja i vlasnika stanova nastalih u "najvećoj zapadnoj investiciji" u Crnoj Gori – Porto Montenegru, nalaze se imena desetina ruskih državljana.

Ne čudi da je nakon toliko dovedenih inostranih mušterija, šefica prodaje Porto Montenegra za tržište istočne Evrope, takođe i sama postala ponosna suvlasnica stana u tom elitnom tivatskom nautičkom centru.

Među klijentima iz Istočne Evrope koji imaju stanove u Porto Montenegru su i bugarski državljani, njih troje ali i više državljana Srbije, među kojima je jedan direktor predstavništva internacionalne konsultanstke grupe za projekte u građevinarstvu.

"Igralište za super bogate" kako je zapadna štampa nazivala Porto Montenegro u proteklim godinama, u praksi se ipak pokazuje kao svojevrsno "rusko selo" u srcu Tivta, elitni kvart za bogate Ruse kao što je to ekskluzivna moskovska četvrt Barviha u kojoj inače, živi i udovica i sin Slobodana Miloševića, Mirjana Marković i Marko Milošević.

I kao što je Barviha danas vrlo živopisno stecište raznih tajkuna, bivših političara, svrgnutih diktatora i drugih "istaknutih" ličnosti kojima je zajednički imenitelj dubok džep, tako i Porto Montenegro predstavlja ljetovalište za šarolik i ponekad veoma interesantan skup ličnosti koje su postale vlasnici nekretnina u tom nautičkom centru. Bogati kupci stanova su razni, a među njima ima i poznatih ličnosti iz svijeta biznisa, koji su povezani sa crnogorskom tranzicijom.

Kao što je nekad SSSR plaćao masne račune tivatskim brodograditeljima samo da bi bio vojno prisutan na Jadranu, tako su i danas Rusi glavni stanovnici elitnog nautičkog centra Porto Montenegro - bogataši iz te države "u krv skupo" plaćaju kvadrate u stanovima koje je "na pjeni od mora" u Tivtu izgradio kanadski bogataš Mank i u stvarnosti žive vjekovni san svih Rusa "da napokon izbiju na topla mora".

U Porto Montenegru stan ima Rus Oleg Muhamedšin, direktor za korporativni razvoj "Rusala" – najvećeg svetskog proizvođača aluminijuma u vlasništvu Olega Deripaske. Ruski tajkun Deripaska čije je većinsko vlasništvo nad KAP-om "u crno zavilo" crnogorsku ekonomiju i poreske obveznike, jedan je od Mankovih partnera u projektu Porto Montenegro i često u Tivat dovodi svoju ultraluksuznu jahtu "Queen K" i njen prateći brod "Sputnik".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik