Slovenski građevinski sektor i dalje snažno raste

Bez autora
Jul 17 2023

Vrijednost građevinskih radova u svibnju je bila 3,7 posto viša nego u travnju te 24,6 posto više nego u svibnju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Time se održava visoka međugodišnja dinamika rasta aktivnosti u građevinarstvu, koje je trenutno najslabije u građevinarstvu.

U mjesečnoj usporedbi vrijednost radova na visokogradnji veća je za devet posto, a vrijednost specijaliziranih građevinskih radova za četiri posto. S druge strane, vrijednost građevinskih inženjerskih objekata, odnosno cesta, željeznica i ostalih infrastrukturnih objekata, niža je za 1,9 posto.

Pritom je u međugodišnjoj usporedbi vrijednost radova na zgradama veća za 17,1 posto, na građevinskim inženjerskim objektima za 13,8 posto, a na posebnim građevinskim radovima za 49 posto.

U prvih pet mjeseci ove godine ukupna vrijednost građevinskih radova veća je za 24,4 posto od vrijednosti građevinskih radova izvedenih u istom razdoblju lani. Porasle su vrijednosti svih vrsta građevinskih radova: visokogradnje za 20,6 posto, građevinskih inženjerskih objekata za 21,8 posto, a posebnih građevinskih radova za 37,1 posto.

Istodobno, vrijednost građevinskih radova blizu je dvostruke prosječne vrijednosti za 2015. Graditeljstvo je, zajedno s uslugama, dakle motor sadašnjeg, inače usporenog, gospodarskog rasta u Sloveniji. U međuvremenu, aktivnost u prerađivačkoj industriji je zahladila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik