Srbija 14. u svetu u pogledu sigurnosti vlasništva nepokretnosti

Bez autora
Sep 20 2020

Srbija je zauzela 10. mesto u Evropi, a 14. u svetu u pogledu sigurnosti vlasništva, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ), pozivajući se na „Globalni indeks sigurnosti vlasništva nad nepokretnostima“ prema novoj Prindeks listi za 2020. godinu.

Istraživanje je rezultat rada organizacija Global lend alajans (Global Land Alliance) i instituta Oversiz divelopment (Overseas Development Institute) uz podršku Odeljenja za međunarodni razvoj Vlade

Ujedinjenog Kraljevstva i mreže eksperata Omider (Omidyar), a rezultati istraživanja, kako se navodi. „pokazuju da čak 97 odsto vlasnika nekretnina u Srbiji oseća sigurnost da neće mimo svoje volje izgubiti nepokretnost, a sigurnost vlasništva nad nekretninama predstavlja kamen temeljac ekonomskog i društvenog razvoja“.

Nakon sprovedenih reformi i digitalizacije katastra, podignut je nivo transparentnosti i pouzdanosti informacija o vlasništvu nad nekretninama i to je najvažniji razlog zbog kog se vlasnici nekretnina u Srbiji osećaju sigurnim, ističe RGZ, naglašavajući da je „tako visoko poverenje u sigurnost vlasništva rezultat je reformi koje sprovodi Republički geodetski zavod uz podršku Svetske banke kroz projekat Unapređenje zemljišne administracije“. ž

Visoko pozicioniranje Srbije na listi Prindeks (https://www.prindex.net/), ispred velikih ekonomija poput Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i SAD, široko otvora vrata za bezbedno investiranje u nepokretnosti u Srbiji, ističe RGZ.

Srbija se našla i među prvih 10 zemalja za implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima čime je zaslužila priznanje Ujedinjenih nacija, naveo je u saopštenju RGZ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik