Srbiji treba još 50.000 jeftinih stanova

Bez autora
Sep 27 2010

U Srbiji treba izgraditi 50.000 jeftinih stanova, a u Beogradu su potencijalne lokacije na Miljakovcu, kao i zemljište IMT-a na Novom Beogradu. Cilj je da se porodicama sa prosečnim primanjima u Srbiji obezbedi da dođu do stana pod povoljnijim uslovima od tržišnih, kao i da su slični projekti jeftine stanogradnje, pored Beograda, planirani i u Novom Sadu, Čačku i Nišu. Na Novom Beogradu, gde bi cena kvadrata bila ista ili niža nego na prostoru bivše kasarne '4. juli' na Voždovcu, postoji problem s imovinsko-pravnim odnosima, razgovara se sa stečajnim upravnikom i ako se postigne dobra cena zemljišta sledeće godine otvoriće se gradilište. Za oko 5.000 stanova koji će biti izgrađeni na Voždovcu prijavilo se oko 8.000 ljudi. Oni koji ne budu na toj lokaciji kupili stan moći će da konkurišu za nove stanove koji će se graditi na Novom Beogradu...

Srbiji treba još 50.000 jeftinih stanovaU Srbiji treba izgraditi 50.000 jeftinih stanova, a u Beogradu su potencijalne lokacije na Miljakovcu, kao i zemljište IMT-a na Novom Beogradu.

Kako je kazao ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, cilj je da se porodicama sa prosečnim primanjima u Srbiji obezbedi da dođu do stana pod povoljnijim uslovima od tržišnih, kao i da su slični projekti jeftine stanogradnje, pored Beograda, planirani i u Novom Sadu, Čačku i Nišu.

- Na Novom Beogradu, gde bi cena kvadrata bila ista ili niža nego na prostoru bivše kasarne '4. juli' na Voždovcu, imamo problem s imovinsko-pravnim odnosima, razgovaramo sa stečajnim upravnikom i ako postignemo dobru cenu zemljišta sledeće godine otvorićemo gradilište - naveo je on i dodao da se za oko 5.000 stanova koji će biti izgrađeni na Voždovcu prijavilo oko 8.000 ljudi.

- Oni koji ne budu na toj lokaciji kupili stan moći će da konkurišu za nove stanove koji će se graditi na Novom Beogradu. Prvi koji su se prijavili za stanove na Voždovcu imaće prednost, ali će biti važno da u roku od tri meseca reše odnos sa bankom ili plate stan u gotovini - kazao je Dulić.

On je istakao da nije tačno da će kupci stanova morati da otplaćuju kredit sada, a da paralelno s tim čekaju 16 meseci da se zgrada završi i plaćaju kiriju.

- Banke su ponudile uslove u kojima kupci, kojima se odobrava kredit, potpisuju ugovor i postaju vlasnici stanova koji su u izgradnji, a ratu za kredit počinju da plaćaju kad stan bude gotov - kazao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik