Srpski i hrvatski građevinari zajedno u Alžir

Bez autora
Feb 22 2011

Srpski i hrvatski građevinari izlaz iz krize vide u zajedničkom nastupu na tržištima Alžira, Libije, Irana, Rusije i bivših sovjetskih republika. Udruženim snagama, znanjem, iskustvom, referencama i kapitalom, imaju veće šanse da dođu do poslova, koji se u Africi i Aziji mere stotinama milijardi dolara. U narednih mesec dana radna grupa srpskih i hrvatskih građevinara trebalo bi da predloži projekte na kojima će zajednički nastupati. Takođe, ova radna grupa treba da predloži i mere, koje će predstaviti vladama dveju zemalja, kako bi države pomogle svojim neimarima da obezbede bankarske garancije. Ovo su najvažniji zaključci sastanka predstavnika više od 40 srpskih i hrvatskih građevinskih kompanija, koji je održan u utorak u Privrednoj komori Srbije...

Srpski i hrvatski građevinari zajedno u AlžirSrpski i hrvatski građevinari izlaz iz krize vide u zajedničkom nastupu na tržištima Alžira, Libije, Irana, Rusije i bivših sovjetskih republika.

Udruženim snagama, znanjem, iskustvom, referencama i kapitalom, imaju veće šanse da dođu do poslova, koji se u Africi i Aziji mere stotinama milijardi dolara.

U narednih mesec dana radna grupa srpskih i hrvatskih građevinara trebalo bi da predloži projekte na kojima će zajednički nastupati. Takođe, ova radna grupa treba da predloži i mere, koje će predstaviti vladama dveju zemalja, kako bi države pomogle svojim neimarima da obezbede bankarske garancije. Ovo su najvažniji zaključci sastanka predstavnika više od 40 srpskih i hrvatskih građevinskih kompanija, koji je održan u utorak u Privrednoj komori Srbije.

Ambasador Hrvatske u Srbiji, Željko Kuprešak, smatra da će sastanak građevinara označiti novo doba u odnosima između Hrvatske i Srbije. Ovakav poduhvat, kaže, može doneti samo dobro i jednoj i drugoj zemlji. Sekretar Udruženja za građevinarstvo u PKS, Goran Rodić ističe da će Alžir u narednom periodu uložiti u infrastrukturne projekte oko 150 milijardi dolara, Libija 50 milijardi, Iran 70 milijardi, a bivše sovjetske republike i Rusija više od 100 milijardi dolara. Direktor građevinskog sektora Hrvatske gospodarske komore, Rudolf Rom kaže da hrvatski građevinari traže partnere da bi dobili velike poslove na stranim tržištima, jer poslova i investicija u zemlji nema.

Neimari

U Srbiji je registrovano oko 11.260 građevinskih preduzeća sa oko 120.000 zaposlenih. U pojedinim segmentima građevinarstvo je zabeležilo pad aktivnosti i do 70 odsto. u Hrvatskoj je posao izgubilo 20.000 neimara i još toliko u privrednim granama, koje zavise od građevinarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik