Stan baš blizu

Bez autora
Jun 01 2010

Banke su počele da smanjuju kamate na stambene kredite, kako u otplati, tako i na novoodobrene pozajmice. Nova cena ovih zajmova kreće se od oko tri odsto do šest odsto, dok je samo nekoliko meseci ranije iznosila i više od 13 odsto. Zbog pada euribora i libora, kamate su krenule nizbrdo, a ujedno su banke odlučile da smanje svoje marže. Najbolje prolaze građani koji su uzeli subvencionisane stambene zajmove sa nižom kamatom, koja je sada uz dodatni pad euribora kod nekih banaka i ispod tri odsto. Osim niske kamate, subvencionisani stambeni zajmovi su najpovoljniji jer je potrebno samo učešće od pet odsto, a država daje 20 odsto. Pojedine banke, poput Sosijete ženerala, nude i grejs period do oktobra 2012. i u tom periodu se otplaćuje samo kamata. Građani mogu da biraju fiksnu ili promenjivu kamatu. Prema podacima Kreditnog biroa, dok svi ostali zajmovi stagnuraju ili imaju pad, jedino rastu stambene pozajmice.

Stan baš blizuBanke su počele da smanjuju kamate na stambene kredite, kako u otplati, tako i na novoodobrene pozajmice.

Nova cena ovih zajmova kreće se od oko tri odsto do šest odsto, dok je samo nekoliko meseci ranije iznosila i više od 13 odsto. Zbog pada euribora i libora, kamate su krenule nizbrdo, a ujedno su banke odlučile da smanje svoje marže.

Najbolje prolaze građani koji su uzeli subvencionisane stambene zajmove sa nižom kamatom, koja je sada uz dodatni pad euribora kod nekih banaka i ispod tri odsto.

Osim niske kamate, subvencionisani stambeni zajmovi su najpovoljniji jer je potrebno samo učešće od pet odsto, a država daje 20 odsto. Pojedine banke, poput Sosijete ženerala, nude i grejs period do oktobra 2012. i u tom periodu se otplaćuje samo kamata. Građani mogu da biraju fiksnu ili promenjivu kamatu.

Prema podacima Kreditnog biroa, dok svi ostali zajmovi stagnuraju ili imaju pad, jedino rastu stambene pozajmice.

- Ko može, sada je pravo vreme da uzme stambeni kredit - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udurženja banaka Srbije.

- Kamate su veoma povoljne i gotovo identične onima u Evropi.

Osim na nove, kamate padaju i na stambene kredite koji se već otplaćuju. Euribor, konstantno beleži pad i da se trenutno nalazi na nivou od 0,90 odsto, pa su mnogima rate značajno smanjene.

Hipoteka

Korisnici stambenih kredita uz osiguranje kod Nacionalne korporacije su prema dosadašnjim podacima prilično uredni pri izmirenju svojih mesečnih obaveza, odnosno rate kredita. Ovakav zaključak proizlazi upravo iz podatka da Nacionalna korporacija u ovom trenutku obavlja isplatu po polisi osiguranja za svega 70 kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik