Stanogradnja: Prvo porez, pa lizing

Bez autora
May 22 2011

Zakonom koji je pre nekoliko dana stupio na snagu moguće je i u Srbiji doći do novih kvadrata kroz lizing. Da bi finansiranje nepokretnosti na ovaj način, bez učešća i hipoteke, zaista zaživelo i u praksi, neophodne su još neke izmene. Reč je prvenstveno o promenama poreskih rešenja koja prate ovu vrstu finansiranja. Jer, lizing je trenutno skuplji od bankarskog kredita, i u startu ne može da mu bude konkurentan. Lizing naknada je oporeziva za razliku od bankarske kamate, što ovaj proizvod čini skupljim, posebno za fizička lica. Neophodno je zakonski regulisati porez na prenos apsolutnih prava, odnosno da se on ne plaća dva puta. Posebno važno pitanje je da se poreski izjednači finansijski lizing sa ostalim vidovima ulaganja u osnovna sredstva i to zbog poreskog kredita za preduzeća. Takođe, da se građanima omogući povrat PDV za kupovinu prvog stana putem finansijskog lizinga.

Stanogradnja: Prvo porez, pa lizingZakonom koji je pre nekoliko dana stupio na snagu moguće je i u Srbiji doći do novih kvadrata kroz lizing.

Da bi finansiranje nepokretnosti na ovaj način, bez učešća i hipoteke, zaista zaživelo i u praksi, neophodne su još neke izmene. Reč je prvenstveno o promenama poreskih rešenja koja prate ovu vrstu finansiranja. Jer, lizing je trenutno skuplji od bankarskog kredita, i u startu ne može da mu bude konkurentan.

- Lizing naknada je oporeziva za razliku od bankarske kamate, što ovaj proizvod čini skupljim, posebno za fizička lica - kaže za „Novosti“ Vlastimir Vuković, predsednik Upravnog odbora Asocijacije lizing kompanija Srbije.

- Smatramo da je neophodno zakonski regulisati porez na prenos apsolutnih prava, odnosno da se on ne plaća dva puta. Posebno važno pitanje je da se poreski izjednači finansijski lizing sa ostalim vidovima ulaganja u osnovna sredstva i to zbog poreskog kredita za preduzeća. Takođe, da se građanima omogući povrat PDV za kupovinu prvog stana putem finansijskog lizinga.

Vuković ističe da je ipak pozitivno što se finansijski lizing nepokretnosti uvodi kao novi finansijski proizvod. Zasad svega tri od ukupno 17 lizing kuća ispunjava zakonski uslov za pružanje ove vrste usluge. Zakonodavac je propisao da finansijskim lizingom nepokretnosti mogu da se bave lizing kuće koje imaju uplaćeno najmanje pet miliona evra na ime novčanog dela osnivačkog kapitala.

- Očekujemo da će tokom 2011. godine ovaj vid finasiranja biti ponuđen pre svega privredi i da će od poreskog tretmana lizinga zavisiti da li će se narednih godina ovaj proizvod ponuditi u većoj meri i građanima - ocenjuje naš sagovornik.

Poređenja radi, u Hrvatskoj je od prošle godine ukinut PDV na lizing naknadu, što je dovelo do toga da lizing postane prva finansijska opcije za građane kad je nabavka automobila u pitanju, a zaživela je u većoj meri i nabavka nepokretnosti putem lizinga za fizička lica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik