Strožija kontrola na gradilištima od 1. jula

Bez autora
Jun 15 2011

Nova Uredba o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, stupa na snagu 1. jula 2011. godine. Investitor ili zastupnik investitora dužan je da odredi jednog ili više koordinatora za izradu projekta i jednog ili više koordinatora za izvođenje radova, da izradi Plan preventivnih mera pre početka radova na gradilištu i da prijavi gradilište nadležnoj inspekciji rada najkasnije 15 dana pre početka radova.Novina koju donosi ova uredba, odnosi se i na obavezu investitora da čim dobije ideju da gradi, ulaže, angažuje koordinatora za izradu plana preventivnih mera.

Strožiji kriterijumi bezbednosti na gradilištima od 1. julaNova Uredba o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, stupa na snagu 1. jula 2011. godine.

Na tribini “Primena novih propisa u građevinarstvu” koja je održana u Privrednoj komori Srbije (PKS) istaknuto je da je investitor ili zastupnik investitora dužan da odredi jednog ili više koordinatora za izradu projekta i jednog ili više koordinatora za izvođenje radova, da izradi Plan preventivnih mera pre početka radova na gradilištu i da prijavi gradilište nadležnoj inspekciji rada najkasnije 15 dana pre početka radova.

Novina koju donosi ova uredba, odnosi se i na obavezu investitora da čim dobije ideju da gradi, ulaže, angažuje koordinatora za izradu plana preventivnih mera. Koordinator propisuje preventivne mere bezbednosti na konkretnom gradilištu, kao i za aktivnosti u okolini gradilišta, kao što je na primer, dovoz materijala i slično. Minimalni zahtev na svakom gradilištu je nošenje zaštitnog šlema na glavi.
 
Uredba, kojom se propisuju minimalni zahtevi za bezbednost i zdravlje na radu, odnosi se na sve koji kroče na gradilište, od investitora, planera, izvođača, do posetilaca i isporučilaca građevinskog materijala, keteringa. Po ovoj Uredbi investitor je glavni odgovorni za bezbednost i zaprećene su mu rigorozne novčane kazne.
 
Kako je izjavila direktorka Uprave za bezbednost i zravlje na radu Srbije Vera Božić Trefalt, predviđeno je da se primena Uredbe prati u periodu od šest meseci do godinu dana, radi prilagođavanja praksi.

Suštinski razlog donošenja Uredbe je veliki broj smrtnih i teških povreda na radu, po kojima građevinarstvo prednjači u odnosu na ostale grane privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik