Svaka kuća uskoro u knjigama

Bez autora
Mar 21 2011

Katastar nepokretnosti, kao jedinstvena svojinska evidencija, ustrojen je u 92,2 odsto katastarskih opština u Srbiji. Do sada je kompletirano sedam gradova i 72 opštine. Užurbano se radi i Beograd, gde ima najviše problema zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa, ali je više od polovine posla završeno i u glavnom gradu. Kompletna teritorija Republike biće pokrivena katastrom nepokretnosti do kraja ove godine. Zavod se maksimalno angažuje na poslovima osnivanja katastra nepokretnosti, kako bi ovaj izuzetno važan zadatak bio završen u ovoj godini. Nedavno je katastar osnovan i za grad Leskovac, i to je sedmi grad u Republici za čije celokupno područje postoji ova evidencija.

Svaka kuća uskoro u knjigamaKatastar nepokretnosti, kao jedinstvena svojinska evidencija, ustrojen je u 92,2 odsto katastarskih opština u Srbiji.

Do sada je kompletirano sedam gradova i 72 opštine. Užurbano se radi i Beograd, gde ima najviše problema zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa, ali je više od polovine posla završeno i u glavnom gradu.

Kako za „Novosti“ kaže Nenad Tesla, direktor Republičkog geodetskog zavoda, kompletna teritorija Republike biće pokrivena katastrom nepokretnosti do kraja ove godine.

- Zavod se maksimalno angažuje na poslovima osnivanja katastra nepokretnosti, kako bi ovaj izuzetno važan zadatak bio završen u ovoj godini - ističe Tesla.

- Nedavno je katastar osnovan i za grad Leskovac, i to je sedmi grad u Republici za čije celokupno područje postoji ova evidencija.

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu obavljaju i inspekcijski nadzor nad radom geodetskih organizacija. To je nova nadležnost po Zakonu o državnom premeru i katastru. Naime, privatnim geodetskim organizacijama je još od 2002. godine povereno obavljanje stručnih poslova na terenu, kao što su snimanje objekata, deoba parcela, omeđavanje...

Do sada je u Srbiji registrovano oko 800 geodetskih organizacija. S obzirom na to da na osnovu podataka koje na terenu prikupe geodetske organizacije Republički geodetski zavod sprovodi promene u svom zvaničnom registru, odnosno u katastru nepokretnosti, veoma je bitno da ti podaci budu prikupljeni uz poštovanje standarda i normi kvaliteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik