Topliji stanovi, niži računi

Bez autora
Jul 05 2010

Od uštede energije u zgradi u Evropi zavisi i tržišna vrednost stana. Ti podaci upisani su u energetski pasoš koji ima svaki objekat, a on će se uskoro izdavati i u Srbiji. Od 1. januara iduće godine, već u Beogradu, bez tog dokumeta, neće kažu, biti prometa nekretnina niti upotrebnih dozvola za nove zgrade.Boljom izolacijom i ugradnjom nove stolarije u stanovima je zimi toplije najmanje pet stepeni, što smanjuje račune za struju i grejanje oko 15 odsto. U ovom trenutku u Srbiji je spremno oko milion stanova za rekonstrukciju koja se pretežno odnosi na energetsku efikasnost. Sa malim ulaganjima uštede su ogromne u milijardama.

Topliji stanovi, niži računiPoput Evrope i Srbija sprema energetski pasoš za zgrade, pa oko milion stanova čeka obnovu radi uštede energije. Ubuduće, ako zgrada ne bude energetski efikasna ne može dobiti upotrebnu dozvolu.

Od uštede energije u zgradi u Evropi zavisi i tržišna vrednost stana. Ti podaci upisani su u energetski pasoš koji ima svaki objekat, a on će se uskoro izdavati i u Srbiji. Od 1. januara iduće godine, već u Beogradu, bez tog dokumeta, neće kažu, biti prometa nekretnina niti upotrebnih dozvola za nove zgrade.

Boljom izolacijom i ugradnjom nove stolarije u stanovima je zimi toplije najmanje pet stepeni, što smanjuje račune za struju i grejanje oko 15 odsto.

"U ovom trenutku u Srbiji je spremno oko milion stanova za rekonstrukciju koja se pretežno odnosi na energetsku efikasnost. Sa malim ulaganjima uštede su ogromne u milijardama", rekao je Goran Rodić iz Udruženja građevinara Privredne komore Srbije.

Rekostrukcija je neophodna jer je osim za nove zgrade, energetski pasoš predviđen i za stare. Banke već nude povoljne kredite, a u Vladi kažu da će do septembra izraditi pravilnike o energetski efikasnim objektima.

"Neće biti donet samo jedan pravilnik to je nešto što je po prvi put u jednom zakonu o gradnji i predviđeno u Republici Srbiji. Reč je o pet podzakonskoih akata kojima se uređeuje unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu", rekla je pomoćnik ministra prostornog planiranja Aleksandra Damnjanović.

EU propisala uštedu energije


Evropska unija od 2002. godine propisuje uštedu energije u zgradama koje strogo primenjuju zemlje članice.

"Ti propisi zahtevaju da sve novoizgrađene zgrade i objekti, dobiju dozvolu samo uz odgovarajući energetski sertifikat. Dakle, svaka nova zgrada mora da ispuni te zahteve, ako zgrada nije energetski efikasna ne može dobiti upotrebnu dozvolu", rekao je italijanski ambasador u Srbiji Armando Varikio.

Koriste se nove tehnologije u proizvodnji građeviskih materijala, električne opreme i grejnih uređaja. Naši građevinari tvrde da ne zaostaju za svetom i da sve više zidaju sa ekološkim materijalima. To su prirodni materijali na bazi termičke zaštite od gline, jute i trske.

U sklopu projektne dokumetacije građevinari će morati da urade i analizu energetske efikasnosti za objekat koji grade. Energetski pasoš izdavaće oni koji imaju licencu Inženjerske komore Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik