Tržište u Vršcu oživljava

Bez autora
Mar 18 2010

Tržište nekretnina u Vršcu posle jednogodišnjeg zastoja usled krize počinje polako da oživljava. Investitori pak tvrde da sve i dalje stoji, dok kupci kažu da je teško pronaći željenu nekretninu, bilo da su u pitanju kuće, stanovi, placevi ili lokali. Ekonomska kriza uticala je na promet nekretnina u Vršcu, ali ne i na cene, koje su na nivou višegodišnjeg proseka, koji nije uspela da poremeti ni ogromna količina novca koja se u ovaj južnobanatski grad slila kada je nemačka "Štada" akvizicijom kupila "Hemofarm". Trgovci nekretninama, kojih u Vršcu ima oko desetak ozbiljnijih, očekuju da će se tržište, koje je "oživelo" polovinom februara, za par meseci stabilizovati, te da će potražnja ponovo biti kao ranijih godina, prvenstveno zahvaljujući kreditima koje subvencioniše država...

Tržište u Vršcu oživljavaTržište nekretnina u Vršcu posle jednogodišnjeg zastoja usled krize počinje polako da oživljava, kažu advokati i agencije koje se bave prodajom.

Investitori pak tvrde da sve i dalje stoji, dok kupci kažu da je teško pronaći željenu nekretninu, bilo da su u pitanju kuće, stanovi, placevi ili lokali.

Ekonomska kriza uticala je na promet nekretnina u Vršcu, ali ne i na cene, koje su na nivou višegodišnjeg proseka, koji nije uspela da poremeti ni ogromna količina novca koja se u ovaj južnobanatski grad slila kada je nemačka "Štada" akvizicijom kupila "Hemofarm".

Trgovci nekretninama, kojih u Vršcu ima oko desetak ozbiljnijih, očekuju da će se tržište, koje je "oživelo" polovinom februara, za par meseci stabilizovati, te da će potražnja ponovo biti kao ranijih godina, prvenstveno zahvaljujući kreditima koje subvencioniše država.


Vlasnik agencije "Bole" Božidar Vasilevski kaže da se rabljeni stanovi, koji otprilike čine 20 odsto tržišta, nude po ceni od 500 evra na periferiji do 900 evra u strogom centru grada.

Najtraženije su garsonjere kojih u ponudi skoro i da nema, jer su najaktuelnije i za iznajmljivanje. Potom, po pomenutim cenama, slede jednosobni i dvosobni stanovi, dok za trosobne i veće stanove važi pravilo direktne pogodbe vlasnika i kupca, prvenstveno zbog visoke cene koju diktira kvadratura, kaže Vasilevski.

Ponuda kuća je velika, a slabija potražnja diktira niske cene, koje su neprocenjivo male u odnosu na stanove. U opštini Vršac na prodaju se nudi oko 1.000 kuća. Cena je relativna, zavisi od položaja placa, veličine, starosti i opremljenosti.

Kuće na selima mogu se kupiti po ceni od 1.500 evra u manjim mestima, pa do 38.000 evra koliko staje novija spratna kuća od 250 kvadrata stambene površine na placu od 20 ari, u Velikom Središtu na deset kilometara od Vršca. Cena izgradnje nove kuće, po sistemu ključ u ruke, kreće se od 350 do 450 evra po kvadratu.

Dugogodišnji deficit su placevi. Izuzetno malo ih ima u ponudi, a cene po kvadratu su od 5 do 50 evra, koliko staje građevinsko zemljište na padinama Vršačkog brega. Lokali se prodaju, kupuju i iznajmljuju isključivo direktnom pogodbom.

Novogradnja stanova doživela je ekspanziju u zadnjih pet godina pa su više porodični objekti, veličine od 2+1 do P+4, izgrađeni na preko 20 lokacija u ovom gradu od 35.000 stanovnika. Zahvaljujući subvencionisanim kreditima raste i potražnja. Cena kvadrata kreće se od 750 do 1.000 evra, u zavisnosti da li je investitor fizičko ili pravno lice. Jedan od većih investitora je Rajko Miljkov. Njegova kompanija "Rasing" trenutno gradi novi višestambeni objekat u strogom centru Vršca kod Katedrale. Miljkov kaže da tržište stoji.

- Operativa je uposlena, mi gradimo, ali tražnja nikako da odgovori ponudi. Iščekujemo da u većoj meri zaživi subvencionisana kreditna linija. Mislimo da će to pokrenuti tržište - rekao je Miljkov.

Bogdan Pavlović i njegova supruga Tatjana, oboje zaposleni, žive u iznajmljenom stanu i žele da kupe prvu porodičnu kuću.

- Ponuda kuća jeste velika, ali želje prodavaca nadaleko prevazilaze realne tržišne cene koje su kupci spremni da plate, pa pregovori mogu da traju i mesecima. Kuću ćemo kupiti uz pomoć kredita. Pozajmica nije problem, problem je pronaći ono što tražiš, i to za sumu koju si spreman da odvojiš. Razgovarao sam sa mnogo mlađih bračnih parova koji traže da kupe stan ili kuću. Njihove mogućnosti su uglavnom slične, ograničene visinom porodičnih primanja. Prilikom kupovine važi i nepisano pravilo. Kuća je uvek skuplja kod onog koji ju je zidao ili kupio, nego kod onog koji ju je nasledio, kaže Pavlović i ističe još jedno lično iskustvo. Kada obilazi objekte, prodavci se žale da kupaca nema, ali i dalje drže - visoke cene!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik