Ukidanje PDV -a za lizing nepokretnosti

Bez autora
Dec 20 2010

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) predložila je danas da se na naknadu za lizing nepokretnosti ne plaća porez na dodatu vrednost (PDV), što je praksa i zemalja u okruženju.Potrebno je regulisati i porez na prenos apsolutnih prava, kako bi se u poslovima lizinga nepokretnosti izbeglo dvostruko oporezivanje, kao i da budu precizirana plaćanja poreza na imovinu tokom trajanja ugovora o lizingu i naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i komunalnih usluga.

Ukidanje PDV -a za lizing nepokretnostiAsocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) predložila je danas da se na naknadu za lizing nepokretnosti ne plaća porez na dodatu vrednost (PDV), što je praksa i zemalja u okruženju.

"Potrebno je regulisati i porez na prenos apsolutnih prava, kako bi se u poslovima lizinga nepokretnosti izbeglo dvostruko oporezivanje, kao i da budu precizirana plaćanja poreza na imovinu tokom trajanja ugovora o lizingu i naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i komunalnih usluga", navodi se u saopštenju ALCS-a.

Finansiranje nepokretnosti putem finansijskog lizinga predviđeno je izmenama Zakona o finansijskom lizingu koje je pripremilo Ministarstvo finansija.

Taj vid finansiranja, kako je ocenio ALCS, predstavljaće dodatnu konkurenciju na finansijskom tržištu, što će se pozitivno odraziti na uslove finansiranja kao i na rast investicija u građevinarstvo.

Lizing nekretnina, kako je navedeno, mogao bi da bude posebno privlačan za mala i srednja preduzeća koja bi uz minimalna startna ulaganja mogla da uđu u nove investicije.

Najmanji osnivački kapital za kompanije koje se bave lizingom pokretnosti, kako je predloženo izmenama Zakona o finansijskim lizingom, bio bi pola miliona evra, dok bi za one koji se bave lizingom nepokretnosti minimum bio pet miliona evra.

Zakon o finansijskom lizingu donet je 2003. i menjan je je 2005. godine, a o novim izmenama Vlada bi trebalo da se izjasni do kraja ove godine i uputi ih Skupštini na usvajanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik