Uklanjanje biznis barijera

Bez autora
Mar 10 2011

U okviru aktivnosti Savjeta za regulatornu reformu i unapređenje poslovnog ambijenta, preduzete su mjere za pojednostavljenje administrativnih procedura u pojedinim oblastima, odnosno eliminisanje biznis barijera prepoznatih u pojedinim zakonskim aktima. Kao rezultat ovih aktivnosti, pripremljena je izmjena seta zakonskih propisa čije se odredbe direktno odnose na postupak izdavanja građevinskih dozvola. Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici razmotrila i utvrdila set predloga zakona koji tretiraju procedure izdavanja građevinske dozvole, a koji obuhvata sljedeće materijale: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama...

Uklanjanje biznis barijeraU okviru aktivnosti Savjeta za regulatornu reformu i unapređenje poslovnog ambijenta, preduzete su mjere za pojednostavljenje administrativnih procedura u pojedinim oblastima, odnosno eliminisanje biznis barijera prepoznatih u pojedinim zakonskim aktima.

Kao rezultat ovih aktivnosti, pripremljena je izmjena seta zakonskih propisa čije se odredbe direktno odnose na postupak izdavanja građevinskih dozvola.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici razmotrila i utvrdila set predloga zakona koji tretiraju procedure izdavanja građevinske dozvole, a koji obuhvata sljedeće materijale:

  • Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata;
  • Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama;
  • Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju;
  • Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama;
  • Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu;
  • Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Reforma postupka izdavanja građevinskih dozvola ima za cilj pojednostavljenje ove procedure što se ogleda u skraćenju rokova, smanjenju troškova za investitore i postizanju veće efikasnosti državne uprave. Izmjenom seta zakona se značajno mijenja postupak izdavanja građevinske dozvole na način da se broj procedura skraćuje sa 14 evidentiranih od strane Svjetske banke Doing business tima na 2.

Istovremeno, predviđa se uspostavljanje „one stop shop"-a u resornom ministarstvu, odnosno organu lokalne samouprave za izdavanje minimalno tehničkih uslova, kao i građevinske dozvole. Resorni organ državne uprave, odnosno lokalne samouprave, na dokumentaciju koju investitor dostavlja, po službenoj dužnosti pribavlja akte drugih organa. Na ovaj način uspostavljen je sistem u kojem investitor ima kontakt samo sa jednim organom, nadležnim za poslove izdavanja građevinske dozvole.

Izmjena regulative će doprinijeti većoj efikasnosti državnih organa, odnosno organa lokalne samouprave, u postupanju po zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole i boljem pozicioniranju Crne Gore u međunarodnim izvještajima.

Reforma predstavlja prvi korak u unapređenju oblasti izdavanja građevinske dozvole, što će se u kontinuitetu nastaviti u daljim aktivnostima Savjeta za regulatornu reformu i unapređenje poslovnog ambijenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik