Umesto IMT-a i IMR-a niču stanovi

Bez autora
Sep 21 2010

Izgradnja socijalno neprofitnih stanova na teritoriji Beograda mogla bi već sledeće godine da počne i na parcelama gde se trenutno nalaze fabrike IMR i IMT. Grad Beograd izvršio je prenamenu ovog zemljišta iz industrijskog u stambeno-komercijalno, čime je sada, u Rakovici i Novom Beogradu, dostupno novih 77 hektara, pogodnih za gradnju jeftinijih kvadrata. Postoji plan da se nakon iseljenja IMT i IMR država uključi u gradnju socijalno neprofitnih stanova, slično kao što je već započeto na Voždovcu, na parceli kasarne "4. juli". Vlada Srbije i Ministarstvo ekonomije zauzeli su stav da IMT i IMR treba da se isele iz uže gradske zone u Barič i na tome se aktivno radi, a do prebacivanja proizvodnih pogona može doći već početkom naredne godine. Pored ispunjenja ekoloških standarda, na novoj lokaciji moguće je u nekom narednom periodu i proširiti proizvodnju. Ideju države da se na još dve lokacije u prestonici grade jeftiniji kvadrati, podržaće i grad Beograd koji je već izvršio prenamenu zemljišta.

Umesto IMT-a i IMR-a niču stanoviIzgradnja socijalno neprofitnih stanova na teritoriji Beograda mogla bi već sledeće godine da počne i na parcelama gde se trenutno nalaze fabrike IMR i IMT.

Grad Beograd izvršio je prenamenu ovog zemljišta iz industrijskog u stambeno-komercijalno, čime je sada, u Rakovici i Novom Beogradu, dostupno novih 77 hektara, pogodnih za gradnju jeftinijih kvadrata.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić potvrđuje da postoji plan da se nakon iseljenja IMT i IMR država uključi u gradnju socijalno neprofitnih stanova, slično kao što je već započeto na Voždovcu, na parceli kasarne "4. juli".

"Vlada Srbije i Ministarstvo ekonomije zauzeli su stav da IMT i IMR treba da se isele iz uže gradske zone u Barič i na tome se aktivno radi, a do prebacivanja proizvodnih pogona može doći već početkom naredne godine", kaže Ćirić i dodaje da je, pored ispunjenja ekoloških standarda, na novoj lokaciji moguće u nekom narednom periodu i proširiti proizvodnju.

Ideju države da se na još dve lokacije u prestonici grade jeftiniji kvadrati, podržaće i grad Beograd koji je već izvršio prenamenu zemljišta.

"Ukoliko se država odluči da gradi stanove na površini od 55 hektara na Novom Beogradu, gde se nalazila fabrika IMT, kao i na 22 hektara zemljišta u Rakovici, grad će brzo izaći u susret i izdaćemo sve neophodne dozvole, kao što je bio slučaj i sa kasarnom '4. juli'", rekao je Miroslav Čučković, član gradskog veća.

On dodaje da je "cilj takođe da se proizvodnja traktora proširi i modernizuje, tako da će kapaciteti nove fabrike u krugu preduzeća 'Prva iskra' u Bariču biti oko 9.000 traktora godišnje. To je neophodno, jer samo na teritoriji glavnog grada postoji 15.000 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava, pa je fabrika traktora potrebna Beogradu, ali i celoj Srbiji".

Na oko 42 hektara, kolika je bila parcela kasarne "4. juli", krajem avgusta započeta je izgradnja 4.578 stanova, a ukupna površina tog kompleksa dostići će površinu od oko 500 hiljada kvarata. Ako bi ovu računicu primenili i na 77 hektara gde se trenutno nalaze IMT i IMR, može se računati da u novim stambenim kompleksima bude izgrađeno oko 10.000 stanova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik