Uskoro i stanovi na lizing, čeka se na izmene zakona

Bez autora
Oct 12 2010

Pored postojećih stambenih kredita, građani Srbije uskoro će nekretnine moći da kupuju i na lizing. Lizing kuće predlažu da se izmeni Zakon o finansijskom lizingu kako bi se to omogućilo. S tim predlogom se slažu i u Narodnoj banci Srbije, a u Ministarstvu finansija kažu da ne mogu da preciziraju kada će taj predlog doći na dnevni red. U Srbiji ne postoji zakonska regulativa o lizingu nekretnina, a lizing je mnogo manje rizičan za davaoce od kredita. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg Asocijacija predlaže izmene Zakona o finansijskom lizingu, koji bi pospešio stambenu izgradnju i povećao konkurenciju na srpskom tržištu. Lizing nekretnina snizio bi kamate i cene nekretnina u zemlji. U interesu je da se te izmene donesu što pre, odnosno nikom nije u interesu da se čeka, na primer, godinu dana. Ipak, sve zavisi od zakonodavca. Inicijativu za donošenje posebnog zakona ili izmene Zakona o finansijskom lizingu podržala je i Narodna banka Srbije...

Uskoro i stanovi na lizing, čeka se na izmene zakonaPored postojećih stambenih kredita, građani Srbije uskoro će nekretnine moći da kupuju i na lizing...

Lizing kuće predlažu da se izmeni Zakon o finansijskom lizingu kako bi se to omogućilo. S tim predlogom se slažu i u Narodnoj banci Srbije, a u Ministarstvu finansija kažu da ne mogu da preciziraju kada će taj predlog doći na dnevni red.

U Srbiji ne postoji zakonska regulativa o lizingu nekretnina, a lizing je mnogo manje rizičan za davaoce od kredita - kaže za „24 sata“ Goran Gavranović iz Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Ovo je jedan od razloga zbog kojeg Asocijacija predlaže izmene Zakona o finansijskom lizingu, koji bi, kako navode, pospešio  stambenu izgradnju i povećao konkurenciju na srpskom tržištu. Ana Ružić, potpredsednica te asocijacije, kaže da i bi lizing nekretnina snizio kamate i cene nekretnina u zemlji.

- Nama je u interesu da se te izmene donesu što pre, odnosno nikom nije u interesu da se čeka, na primer, godinu dana. Ipak, sve zavisi od zakonodavca - kaže Ružićeva za „24 sata”.

Inicijativu za donošenje posebnog zakona ili izmene Zakona o finansijskom lizingu podržala je i Narodna banka Srbije. S druge strane, u Ministarstvu finansija za „24 sata” kažu da će se, kada izmene Zakona o finansijskom lizingu dođu na dnevni red, uzeti u obzir i predlozi lizing kompanija, ali da ne mogu da preciziraju kada će se to desiti.

Kada je reč o kupovini stanova na lizing, osnovni problem je što korisnik može postati vlasnik nepokretnosti tek po isteku ugovora. U sadašnjoj zakonskoj regulativi nepovoljnost je što korisnik lizinga mora da plaća PDV na početku sklapanja ugovora i na kraju, kad otplati nekretninu.

Kupovina stanova na lizing povećala bi konkurenciju na tržištu i omogućila smanjenje kamata  stambenih kredita za 10 odsto, a dugoročno za 20 odsto. Takođe, sigurnost onoga ko uzima nepokretnost na lizing je veća, jer ako kupac stana ne može da otplaćuje rate, on ostaje samo bez te nepokretnosti, dok se kod kredita gubi i nepokretnost na koju je stavljena hipoteka kao obezbeđenje pozajmice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik