Uskoro nekretnine na lizing

Bez autora
May 16 2011

Osim na kredit, građani će moći do krova nad glavom da dođu i na lizing. Zakon o finansijskom lizingu koji daje takvu mogućnost stupa na snagu 19. maja. Međutim, kupovina nekretnina na lizing ipak neće odmah zaživeti, ocenjuju lizing kuće, sve dok se ne ukine porez na kamatu od 18 odsto i ne reše druge poreske nejasnoće, što se očekuje do jeseni. Po novom zakonu, nije moguća hipoteka nad nekretninom, a brisan je i minimalan rok za otplatu lizinga od dve godine, pa će ugovor moći da se isplati u bilo kom trenutku. Da bi lizing kompanija u svojoj ponudi imala finansiranje kupovine stanova, sada mora da raspolaže kapitalom od minimalno pet miliona evra, a ako ne nude nekretnine, potrebno je pola miliona evra. Većina lizing kuća u Srbiji morala bi da se dokapitalizuje kako bi ispunila te uslove, pa su očekivanja da će tražnja za kvadratima biti drastično veća kad zakon stupi na snagu pala u vodu. Sam tekst Zakona nije sporan, ali ostala zakonska rešenja koja se odnose na poreze mogla bi da otežaju poslovanje kompanija.

Uskoro nekretnine na lizingOsim na kredit, građani će moći do krova nad glavom da dođu i na lizing. Zakon o finansijskom lizingu koji daje takvu mogućnost stupa na snagu 19. maja.

Međutim, kupovina nekretnina na lizing ipak neće odmah zaživeti, ocenjuju lizing kuće, sve dok se ne ukine porez na kamatu od 18 odsto i ne reše druge poreske nejasnoće, što se očekuje do jeseni.

Po novom zakonu, nije moguća hipoteka nad nekretninom, a brisan je i minimalan rok za otplatu lizinga od dve godine, pa će ugovor moći da se isplati u bilo kom trenutku. Da bi lizing kompanija u svojoj ponudi imala finansiranje kupovine stanova, sada mora da raspolaže kapitalom od minimalno pet miliona evra, a ako ne nude nekretnine, potrebno je pola miliona evra. Većina lizing kuća u Srbiji morala bi da se dokapitalizuje kako bi ispunila te uslove, pa su očekivanja da će tražnja za kvadratima biti drastično veća kad zakon stupi na snagu pala u vodu. Sam tekst Zakona nije sporan, ali ostala zakonska rešenja koja se odnose na poreze mogla bi da otežaju poslovanje kompanija.

– Kad neko potpisuje ugovor, mora da zna da li postoji dvostruko oporezivanje ili ne. Do sada je prodavac po zakonu trebalo da plaća porez na prenos apsolutnih prava, ali u praksi to je plaćao kupac, odnosno lizing kuća. Kada klijent po isteku poslednje rate postane vlasnik, u tom momentu mora ponovo da plati porez koji je kompanija već platila – kaže za „Blic” Vlastimir Vuković, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Kamate na lizing su oporezovane 18 odsto i to takvu kupovinu trenutno čini nepovoljnijom opcijom od bankarskog kredita, koji takav porez nema. Posebno nezgodno za preduzeća koja kupuju nekretninu na lizing je što ta nekretnina u knjigama ulazi u osnovna sredstva, ali u praksi, pošto kompanija nije vlasnik do isplate poslednje rate, nema poreskog odbitka po osnovu osnovnog sredstva.

– Zakon neće imati punu snagu bez izmene poreskih zakona, a lizing ima kapacitet da podrži pre svega privredu. Sada bi lizing kamate u startu morale da budu 18 odsto povoljnije u odnosu na kredit. Hrvatska je lane uvela neoporezivu kamatu i od tada je posao lizinga automobila povećan dramatično, a pokrenut je i lizing nepokretnosti za građane – kaže Vuković.

I u „CA lizingu Srbija“ kažu da PDV na kamatu jeste jedna od stavki koja lizing stavlja u nepovoljniji položaj u poređenju s kreditom.

– I kredit i lizing su proizvodi koji postoje svuda u svetu i ne isključuju se. Usklađivanjem propisa sa EU i PDV na kamate će biti ukinut, jer je ovo samo faza u razvoju lizinga i očekujemo da će doći do još povoljnijih rešenja u budućnosti – navodi Marko Ignjatović, direktor ove kompanije.

Da je ukidanje PDV-a od 18 odsto ključna stvar, slažu se i u „Porše lizingu“.

– Ukidanje PDV-a na lizing kamatu znatno će doprineti razvoju finansijskog lizinga kao proizvoda, a to će povećati tražnju za ovim proizvodom kako privrede, tako i građana – uveren je Dejan Pavlović, direktor „Porše lizinga“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik