Vlada koči gradnju niške arene

Bez autora
Oct 12 2010

Čelnici Niša godinu dana najavljivali su izgradnju multifunkcionalne hale potrebne za predstojeće sportske igre, ali je Vlada odlučila da gradnje ne bude. Već godinu dana lokalni zvaničnici, iz svih stranaka vladajuće koalicije (DS, G17 i SPS), najavljuju izgradnju multifunkcionalne dvorane „Car Konstantin“. Ona je prema najavama trebalo da bude završena do 1. januara 2012. godine, kako bi se tu održao deo Evropskog prvenstva u rukometu, čiji će domaćin biti Srbija. Dvoranu „Car Konstantin“ rado su pominjali i kao adut za narednu, 2013, kada će svet obeležiti 1.700 godina Milanskog edikta, a Niš kao rodni grad „oca hrišćanstva“ imati jednu od centralnih uloga. Gradsko veće i Skupština grada čitavu stvar „overili“ su nedavno i zvaničnim odlukama o izgradnji niške arene, koja će „koštati 12 miliona evra, od kojih će polovinu izdvojiti država, a polovinu grad“. Odluka najviših gradskih organa usledila je nakon odluke Vlade Srbije o izgradnji sportskih dvorana u 11 gradova, u koje je svrstan i Niš. A onda, ovih dana - preokret.

Vlada koči gradnju niške areneČelnici Niša godinu dana najavljivali su izgradnju multifunkcionalne hale potrebne za predstojeće sportske igre, ali je Vlada odlučila da gradnje ne bude.

Već godinu dana lokalni zvaničnici, iz svih stranaka vladajuće koalicije (DS, G17 i SPS), najavljuju izgradnju multifunkcionalne dvorane „Car Konstantin“.

Ona je prema najavama trebalo da bude završena do 1. januara 2012. godine, kako bi se tu održao deo Evropskog prvenstva u rukometu, čiji će domaćin biti Srbija.

Dvoranu „Car Konstantin“ rado su pominjali i kao adut za narednu, 2013, kada će svet obeležiti 1.700 godina Milanskog edikta, a Niš kao rodni grad „oca hrišćanstva“ imati jednu od centralnih uloga.

Gradsko veće i Skupština grada čitavu stvar „overili“ su nedavno i zvaničnim odlukama o izgradnji niške arene, koja će „koštati 12 miliona evra, od kojih će polovinu izdvojiti država, a polovinu grad“. Odluka najviših gradskih organa usledila je nakon odluke Vlade Srbije o izgradnji sportskih dvorana u 11 gradova, u koje je svrstan i Niš. A onda, ovih dana - preokret.

"Republička vlada donela je odluku da se u Nišu ne gradi nova hala, jer on već ima sportsku halu („Čair“, p.a.) čiji se kapaciteti ne koriste maksimalno, a 12 miliona evra namenjenih za novu halu mogu biti usmereni u druge svrhe.

Sportska hala „Čair“ se već renovira iz kredita koji je uzeo grad i biće potpuno uslovna za velika sportska dešavanja, pa i ona međunarodnog karaktera. Naravno, odluka republičke vlade nije nepromenljiva, a Demokratska stranka podržava projekat izgradnje nove hale", rekao je Dušan Milisavljević, republički poslanik i funkcioner DS, dodajući da „objašnjenje Vlade za ovakvu odluku još nije stiglo u Niš„.

Ovakvo „obaveštenje“ Milisavljevića usledilo je nakon nedavne posete potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića, kada je svima postalo jasno da sa izgradnjom niške arene „nešto nije u redu“.

Dinkić je kazao da je niška arena potrebna Nišu i Srbiji, jer u centralnoj Srbiji nema velike i moderne sportske hale, ali da ona sada „visi u vazduhu“, izgubljeno je dragoceno vreme za početak gradnje, tako da je Niš „u opasnosti da izgubi EP u rukometu“.

"Kako sam informisan, u DS nema saglasnosti da li treba graditi novu halu. Neko iz Niša je izgleda preneo vrhu stranke da ta hala Nišu nije ni potrebna, pa je vrh DS sada protiv toga. A gradonačelnik Niša je izgleda za njenu gradnju. Pa, zar je zaista neophodno da o tome šta je Nišu potrebno razgovaramo predsednik Tadić i ja? Niš sam treba da odlučuje šta mu je potrebno, a ne da to radi Beograd ili centrala bilo koje stranke. I treba neko iz Niša da „skoči“ i kaže „hoćemo halu“, „podučio“ je lokalnu vlast ministar Dinkić.

Uprkos nastojanjima, nismo uspeli da dobijemo odgovor niškog gradonačelnika i funkcionera DS Miloša Simonovića.

Tim povodom oglasila se samo portparolka niških demokrata Dragana Stojanović, zaposlena u kabinetu gradonačelnika, koja je objasnila da priča o niškoj areni, zapravo - još nije završena.

Ona je precizirala da je grad Niš kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje konkurisao sa tri projekta - izgradnja nove hale, rekonstrukcija gradskog stadiona i izgradnja nove zgrade Narodnog muzeja.

Prema njenim rečima, Dulićevo ministarstvo za sada je odobrilo samo projekat renoviranja stadiona, ali to „ne znači da uskoro neće biti odobrena i druga dva projekta“. Ona je kazala da „nema nesloge“ u DS oko izgradnje nove hale u Nišu.

Problem nije u Vladi, problem je u gradu

Kako Danas nezvanično saznaje, „glavni problem“, doista, nije u Vladi, već u gradu.

Predsednik Tadić, Dulić i Vlada samo su „prihvatili“ stavove gradskog rukovodstva, pre svega demokrata, tvrde naši izvori. Između demokrata i DS u Nišu „nema dobre komunikacije, niti poverenja“.

Niške demokrate su „na organima stranke“ zauzele zvaničan stav da nisu protiv izgradnje hale, ali da smatraju da u gradu ima prioritetnijih pitanja, dok je njihovo nezvanično mišljenje: Nišu u ovom trenutku nije potrebna arena. Obrazloženje za to je da je gradski budžet u krizi, sa dubiozom od 1,2 milijarde dinara, a finansiranje hale moglo bi da postane prioritetna obaveza grada, a ne države.

Takođe, ovi izvori navode da demokrate sumnjaju da bi G17 plus, a posebno njen funkcioner i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović, gradnju hale „pretvorili u predizbornu kampanju G17 plus“. Oni takođe sumnjaju da bi izgradnja hale bila „potpuno legalna“, navodeći da je u Direkciji za izgradnju budžetska inspekcija već utvrdila niz kršenja zakona.

Bilo kako bilo, na ledini na Vizantijskom bulevaru za sada nema mašina, a ukoliko one ne izađu, već koliko ovih dana, niška arena neće nići na vreme za sportske i druge manifestacije. Biće prilično nevažno što su „rešeni svi imovinsko-pravni odnosi“, „nova hala uvrštena u urbanistički plan“ i „urađen projekat za halu“. Hala bi trebalo da ima 5. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik