Za jeftinije stanove 25 miliona eura

Bez autora
Apr 13 2010

Građani koji uz pomoć subvencija Vlade povoljnije kupe stanove moći će da usele naredne godine. Banka Savjeta Evrope je za ovaj projekat opredijelila 25 miliona eura kredita, što bi narednog mjeseca i zvanično trebalo da bude potvrđeno. Građanin koji ispuni uslove koje propiše Vlada dobija vaučer, a zatim sam bira lokaciju, stan i cijenu. Vlada mu subvencioniše kamatu do cijene od 900 eura po kvadratu, koja najviše može da se kreće do pet odsto. Prednost za dobijanje kredita imaju mladi bračni parovi do 35 godina starosti i osobe sa invaliditetom. Učešće je pet odsto vrijednosti kredita, a rata može biti najviše 35 odsto ličnih primanja. Javni poziv se očekuje u junu, a moći će da konkurišu zaposleni u državnoj upravi i ostali građani. Prvih 15 miliona eura kredita trebalo bi da bude uplaćeno u septembru ove godine, a deset miliona eura u januaru naredne. Sigurni smo da će ovaj projekat povećati tražnju za nekretninama u Crnoj Gori i da ćemo pomoći rješavanje značajnog broja životnih pitanja građana.

Za jeftinije stanove 25 miliona euraGrađani koji uz pomoć subvencija Vlade povoljnije kupe stanove moći će da usele naredne godine - najavio je ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović na konferenciji za novinare, nakon razgovora iza zatvorenih vrata o projektu Hiljadu stanova sa bankarima i građevinarima.

Banka Savjeta Evrope je za ovaj projekat opredijelila 25 miliona eura kredita, što bi narednog mjeseca i zvanično trebalo da bude potvrđeno. Građanin koji ispuni uslove koje propiše Vlada dobija vaučer, a zatim sam bira lokaciju, stan i cijenu. Vlada mu subvencioniše kamatu do cijene od 900 eura po kvadratu, koja najviše može da se kreće do pet odsto. Prednost za dobijanje kredita imaju mladi bračni parovi do 35 godina starosti i osobe sa invaliditetom. Učešće je pet odsto vrijednosti kredita, a rata može biti najviše 35 odsto ličnih primanja. Javni poziv se očekuje u junu, a moći će da konkurišu zaposleni u državnoj upravi i ostali građani.

- Prvih 15 miliona eura kredita trebalo bi da bude uplaćeno u septembru ove godine, a deset miliona eura u januaru naredne. Sigurni smo da će ovaj projekat povećati tražnju za nekretninama u Crnoj Gori i da ćemo pomoći rješavanje značajnog broja životnih pitanja građana - kazao je ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, uz napomenu da su eksperti Banke Savjeta Evrope ocijenili da ne postoji rizik u realizaciji ovog projekta.

Ministar je obećao punu transparentnost, a građevinari će objaviti cijene na posebnom portalu. Odgovarajući na pitanje može li se dogoditi da ovaj projekat poveća cijenu kvadrata, Gvozdenović je kazao da očekuje da ona bude optimalna.

- Kriterijumi za dodjelu kredita ostaju isti. Udruženje banaka još nije analiziralo ponudu Vlade, ali je sigurno da građevinarstvo može da pokrene pozitivan trend u crnogorskoj ekonomiji. Sadašnja situacija ne odgovara ni građevinskim firmama, ni bankama, državi, ni građanima. Zato bi ova važna inicijativa trebalo da da rezultat - kazao je predsjednik Udruženja banaka Črtomir Mesarič.

Odgovarajući na pitanje da li će se NLB Montenegrobanka, na čijem je čelu, uključiti u ovaj projekat Mesarič je ocijenio da to nije pitanje spašavanja nekih firmi nego realizacije projekata koji imaju rezon.

Direktor Zetagradnje Blagota Radović je saopštio da će njegova kompanija učestvovati u projektu koji, kako kaže, ima niz dobrih strana.

- Otvara se tržište, ne remeti se nijedno njegovo pravilo, a cijene se formiraju slobodno. Kamata je povoljna i u skorije vrijeme ne može biti niža. Budući kupci imaju sigurnost, što će vratiti povjerenje u građevinarstvo - ocijenio je Radović.

Fali 27.000 stanova


- U Crnoj Gori ima 3.860 stanova koji su nedovršeni. Dio njih ima kupce, pokazale su analize. U našoj državi nedostaje 27.000 stanova - kazao je ministar Gvozdenović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik