Za kredite čekali državu

Bez autora
Mar 03 2011

Stambeni krediti su sve do januara ove godine bili jedna od najtraženijih pozajmica, ali su počeli da stagniraju. Glavni razlog, kako kažu bankari, bila su iščekivanja građana kakve će uslove bankari da ponude za kupovinu stanova u naseljima Stepa Stepanović i Braće Jerković u Beogradu. Tako je, tokom februara, upravo najviše interesovanja za stambene zajmove bilo na ove dve lokacije. Prošlog meseca su odobreni krediti iznosili 287,98 milijardi dinara, a u decembru prošle godine 286,18 milijardi dinara. Građani su i dalje najviše zainteresovani za subvencionisane stambene zajmove, ali su ove godine pooštreni uslovi, tako da su mnoge banke klijentima ponudili neke pogodnosti. Imajući u vidu visinu početnih troškova koje imaju građani koji kupuju stan na kredit, odlučili smo da ponudimo grejs period od 12 meseci, tokom koga se otplaćuje samo kamata.

Za kredite čekali državu Stambeni krediti su sve do januara ove godine bili jedna od najtraženijih pozajmica, ali su počeli da stagniraju.

Glavni razlog, kako kažu bankari, bila su iščekivanja građana kakve će uslove bankari da ponude za kupovinu stanova u naseljima Stepa Stepanović i Braće Jerković u Beogradu. Tako je, tokom februara, upravo najviše interesovanja za stambene zajmove bilo na ove dve lokacije.

Prema podacima Kreditnog biroa, prošlog meseca su odobreni krediti iznosili 287,98 milijardi dinara, a u decembru prošle godine 286,18 milijardi dinara. Građani su i dalje najviše zainteresovani za subvencionisane stambene zajmove, ali su ove godine pooštreni uslovi, tako da su mnoge banke klijentima ponudili neke pogodnosti.

- Imajući u vidu visinu početnih troškova koje imaju građani koji kupuju stan na kredit, odlučili smo da ponudimo grejs period od 12 meseci, tokom koga se otplaćuje samo kamata - rekao je Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

- Efektivna kamata iznosi od 4,23 odsto.

Tako, na primer, neko ko se odluči da uzme zajam od 50.000 evra na 30 godina, potrebno je da da učešće od 5.000 evra. Rata tokom prvih 12 meseci iznosi 153 evra, a nakon toga 231 evro. U poslednjih pet godina otplate, mesečne obaveze iznose 125 evra.

Građani koji su konkurisali tokom prošle godine za subvencionisane stambene zajmove, njih oko 140, u ovoj godini će dobiti stare uslove, ali to ne znači da će i među prvima podići ove pozajmice.

“Švajcarci“ napravili probleme

Pireus banka snizila je kamatnu stopu na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima za 0,25 odsto i zavisno od vrste hipotekarnog zajma i osiguranja kod Nacionalne korporacije za većinu stambenih pozajmica, čija je kamatna stopa bila 5,90 odsto, sada je 5,50 odsto. Ova banka je i tokom 2009. godine nekoliko puta snizila kamatne stope.

- Svesni smo problema koje građani imaju prilikom otplate stambenih kredita u švajcarskim francima - kaže Neoklis Neokleous, predsednik Izvršnog odbora Pireus banke. - Pokušavamo da značajno smanjimo kamate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik