26 milijuna kuna na žiro računima 5678 poljoprivrednih gospodarstava

Bez autora
Jul 28 2013

Agencija za plaćanja u poljoprivredi izvješćuje da je na žiro račune 5678 poljoprivrednih gospodarstava u četvrtak isplatila 26 milijuna kuna potpora namijenjenih osiguranju od mogućih šteta u poljoprivredi za 2012. godinu. Ističu kako je isplata provedena ranije od zakonskog roka koji izlazi zadnjeg dana mjeseca kolovoza ove godine. Pravo na potporu za osiguranje od mogućih šteta u proizvodnji u poljoprivredi kako za biljnu tako i stočarsku proizvodnju mogu ostvariti poljoprivredna gospodarstva uz uvjet da su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te da su pravodobno s nekim od lokalnih osiguratelja ugovorila policu osiguranja od mogućih šteta. Iz državnog proračuna kroz ovu vrstu potpore poljoprivrednicima se sufinancira 25 posto troška po pojedinoj polici osiguranja.

26 milijuna kuna na žiro računima 5678 poljoprivrednih gospodarstavaAgencija za plaćanja u poljoprivredi izvješćuje da je na žiro račune 5678 poljoprivrednih gospodarstava u četvrtak isplatila 26 milijuna kuna potpora namijenjenih osiguranju od mogućih šteta u poljoprivredi za 2012. godinu.

Ističu kako je isplata provedena ranije od zakonskog roka koji izlazi zadnjeg dana mjeseca kolovoza ove godine.

Pravo na potporu za osiguranje od mogućih šteta u proizvodnji u poljoprivredi kako za biljnu tako i stočarsku proizvodnju mogu ostvariti poljoprivredna gospodarstva uz uvjet da su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te da su pravodobno s nekim od lokalnih osiguratelja ugovorila policu osiguranja od mogućih šteta. Iz državnog proračuna kroz ovu vrstu potpore poljoprivrednicima se sufinancira 25 posto troška po pojedinoj polici osiguranja.

Prema službenim pak podacima industrije osiguranja, koje vodi Hrvatski ured za osiguranje, tijekom 2012. godine u biljnoj proizvodnji i stočarstvu  bilo je ukupno zaključeno 18.935 polica temeljem kojih je ugovorena premija iznosila 191 milijun kuna. Teško je vjerovati da je netko od poljoprivrednika hobista lani imao inspiraciju zaključiti tako veliki broj polica osiguranja kako stoji među službenim podacima osiguratelja, naime razlika između broja polica za koje je isplaćena potpora i broja ukupno ugovorenih polica iznosi čak 13.257. Prije će biti da su mnogi poljoprivrednici zbog velikih kašnjenja u isplati potpora, njihovih rezanja mimo zakona i hirovitih odluka državne administracije odustali od podnošenja zahtjeva. Potpore su, iako Agencija ne daje taj podatak, vjerojatno uglavnom tražila velika gospodarstva kod kojih ovaj izdatak predstavlja znatniji trošak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik