90 odsto oranica biće navodnjavano

Bez autora
Mar 10 2020

Poljoprivrednici s područja Trebinja tokom ljetnih mjeseci imaće završen sistem za navodnjavanje, tako da će skoro 90 odsto oranica biti pokriveno ovim sistemom.

Ovo je danas zaključeno nakon sastanka Borisa Pašalića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja, koji su sa saradnicima posjetili pumpnu stanicu za navodnjavanje na lokalitetu Geljov most.

 "Ovaj sistem obezbjeđuje sigurnije navodnjavanje, tako da očekujemo da će preko 20 procenata biti povećana poljoprivredna proizvodnja na području Trebinja", kazao je Ćurić.

On je dodao da je sa ministrom dogovoreno da se iznađu rješenja za izradu što kvalitetnijeg pravilnika o korištenju sistema za navodnjavanje, te da grad Trebinje i Agrarni fond od Ministarstva dobiju dodatna sredstva za veće podsticaje privrednicima i poljoprivrednicima sa područja Trebinja.

Ćurić je naveo da je u sisteme za navodnjavanje na području Trebinja, kada se sumiraju sredstva Ministarstva, grada Trebinja i HET-a, uloženo ukupno 17 miliona.

Ministar Pašalić rekao je da je ponosan na činjenicu da će Trebinje biti jedna od rijetkih lokalnih zajednica u RS i u BiH koje će imati 90 odsto obradivih površina pokrivenih sistemima za navodnjavanje.

"Kada vidimo da je ova 2019. godina bila najtoplija u istoriji i procjene da će nam veliki problem u budućnosti biti suše, onda ova ulaganja imaju svoje puno opravdanje", rekao je Pašalić.

Naveo je podatak da je ovo ministarstvo uložilo oko deset i po miliona maraka u sisteme za navodnjavanje na području Hercegovine.

"Radi se o dvije faze, prvoj, koja obuhvata 1.100 hektara, i drugoj sa oko 900 hektara, ali to nisu jedina sredstva koja ulažemo u Hercegovinu, jer završavamo i sistem za navodnjavanje u Ljubinju, koji je vrijedan oko 2,5 miliona maraka i biće u martu pušten u funkciju. Razmatra se i projektovanje sistema za navodnjavanje u Nevesinju", rekao je Pašalić.

Precizirao je da je zbog lakšeg i efikasnijeg upravljanja sistemima za navodnjavanje u Republici Srpskoj, pri Javnoj ustanovi "Vode Srpske" oformljena i posebna sekcija za problematiku navodnjavanja, a već naredne sedmice će se u proceduri naći pravilnik koji uređuje ovu oblast.

Ćurić i Pašalić posjetili su i pumpnu stanicu na lokalitetu Drača, kao i vinariju "Popovac", gdje je razgovarano o novom zakonu o vinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik