Agronomi selu u pohode

Bez autora
Dec 25 2011

Pre mesec dana, agronomi koje je zaposlilo Ministarstvo poljoprivrede, raspoređeni su u više od 2.500 sela kako bi svojim znanjem pomogli vlasnicima registrovanih seoskih domaćinstava da povećaju proizvodnju. Poljoprivredni stručnjaci do sada su, kako tvrde u resornom ministarstvu, od planiranih 250.000 registrovanih domaćinstava posetili više od osamdeset odsto. Njihov zadatak do sada je bio obilazak vlasnika gazdinstava, ostvarenje neformalnog kontakta sa njima i upoznavanje. Agronomi koji u proseku imaju 43 godine starosti i desetak godina radnog iskustva, izvestili su Ministarstvo da su uglavnom naišli na dobar prijem kod domaćina. Zemljoradnicima bi takva vrsta podrške mogla da pomogne da steknu nova zananja.

Agronomi selu u pohodeU više od 2.500 sela agronomi, koje je zaposlilo Ministarstvo poljoprivrede, oblaze oko 250.000 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava. Do sada su obišli oko 80 odsto od te brojke s ciljem da se poboljša prihod od poljoprivrede.

Pre mesec dana, agronomi koje je zaposlilo Ministarstvo poljoprivrede, raspoređeni su u više od 2.500 sela kako bi svojim znanjem pomogli vlasnicima registrovanih seoskih domaćinstava da povećaju proizvodnju.

Poljoprivredni stručnjaci do sada su, kako tvrde u resornom ministarstvu, od planiranih 250.000 registrovanih domaćinstava posetili više od osamdeset odsto.

"Naš zadatak do sada je bio obilazak vlasnika gazdinstava, ostvarenje neformalnog kontakta sa njima i upoznavanje", kaže agronom Nenad Milenković.

Agronomi koji u proseku imaju 43 godine starosti i desetak godina radnog iskustva, izvestili su Ministarstvo da su uglavnom naišli na dobar prijem kod domaćina.

"Moja prednost je što sam radio kao diplomirani agronom u poljoprirednoj apoteci i bolje sam upoznao narod, davao sam savete pričao sa ljudima kako je na selu", rekao je agronom Dejan Milosavljević.

Zemljoradnicima bi takva vrsta podrške mogla da pomogne da steknu nova zananja.

"Uloga agronoma je da mi pomogne oko proizvodnje, jeftine stočne hrane, da mi pomone oko priplodnog materijala, bićemo u kontaktu da ih pozovemo da dođu da nam objasne", kaže Ivica Todorović iz sela Kupusina kod Velike Plane.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će zaposleni agronomi uz pomoć 11 regionalnih koordinatora doprineti povećanju proizvodnje hrane na imanjima registrovanih gazdinstava. Posao započinju agronomi stočari.

"Danas sa prosečnom dnevnom proizodnjom od devet litara mleka po kravi što je srednjovekovni nivo kad bi uspeli da povećamo dnevenu proizvodnju samo za jedan litar, to bi značilo za čitavu državu, odnosno za seljake godišnje više od 50 milona evra", kaže Vladimir Petković iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako smo saznali u Ministarstvu poljoprivrede ako bi agronomi ratari zajedno sa zemljoradnicima povećali godišnju proizvodnju kukuruza za samo dve stotine kilograma po hektaru, ostvarili bi dodatnu dobit od 320 miliona evra.

Agronomi su osim željom da primene stečeno znanje i visinom primanja podstaknuti da pomažu seljacima. Onima čija domaćinstva budu uspešnija, primanja mogu da budu i do 50 odsto veća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik