“Agroživu” preti opasnost od urušavanja sistema poslovanja

Bez autora
Jan 07 2013

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin prisustvovao je, u opštini Žitište, radnom sastanku predstavnika kompanije “Agroživ”, lokalne samouprave i sindikata, na kojem je razgovarano mogućim rešenjima za sprečavenje daljeg cepanja kompanije “Agroživ”. Kompaniji “Agroživ” preti opasnost od urušavanja sistema poslovanja, pošto je najavljena prodaja dela imovine koja se nalazi u stečaju, odnosno firme “Živinoplus”. To bi bilo pogubno po dalju egzistenciju firme, odnosno za više od 1.300 zaposlenih, u jednoj od najnerazvijenijih opština u Vojvodini. “Agroživ” je u vlasništvu JP “Srbijagas” od 22. decembra 2010. godine, koji je posle stečaja kupio firmu. Sistem “Agroživ” je pre toga poslovao sa tridesetak povezanih i zavisnih društava, a svi potrebni kapciteti za odvijanje procesa proizvodnje bili su u vlasništvu tih povezanih i zavisnih društava. Pokretanje stečajnog postupka nad kompanijom “Agroživ” uticalo je na sudbinu pomenutih društava tako da je u protekle dve godine počelo sprovođenje stečajnih postupaka.

“Agroživu” preti opasnost od urušavanja sistema poslovanjaPokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin prisustvovao je, u opštini Žitište, radnom sastanku predstavnika kompanije “Agroživ”, lokalne samouprave i sindikata, na kojem je razgovarano mogućim rešenjima za sprečavenje daljeg cepanja kompanije “Agroživ”.

Kako je istaknuto, kompaniji “Agroživ” preti opasnost od urušavanja sistema poslovanja, pošto je najavljena prodaja dela imovine koja se nalazi u stečaju, odnosno firme “Živinoplus”. To bi bilo pogubno po dalju egzistenciju firme, odnosno za više od 1.300 zaposlenih, u jednoj od najnerazvijenijih opština u Vojvodini.

“Agroživ” je u vlasništvu JP “Srbijagas” od 22. decembra 2010. godine, koji je posle stečaja kupio firmu. Sistem “Agroživ” je pre toga poslovao sa tridesetak povezanih i zavisnih društava, a svi potrebni kapciteti za odvijanje procesa proizvodnje bili su u vlasništvu tih povezanih i zavisnih društava. Pokretanje stečajnog postupka nad kompanijom “Agroživ” uticalo je na sudbinu pomenutih društava tako da je u protekle dve godine počelo sprovođenje stečajnih postupaka. “Agroživ” je, na osnovu zaključenih ugovora o zakupu sa stečajnim upravnicima, nastavio korišćenje potrebnih proizvodnih kapaciteta koji su ostali u vlasništvu društava u stečaju.

Početkom aprila ove godine u stečajnom postupku prodate su tri farme i to u Srpskom Itebeju, Hetinu i Banatskom Karađorđevu što je “Agroživ” uspeo nekako da premosti, ali prodajom “Živinoplusa”, u čijem sastavu je više farmi, inkubator i reprocentar, “Agroživ” bi ostao bez najvažnije karike u proizvodnom procesu, čime bi u pitanje bio doveden opstanak firme, rekao generalni direktor kompanije, Predrag Amižić.

On je dodao da bi prodaja imovine “Živinoplus” u stečeju nekom drugom zainteresovanom licu predstavljala sigurno urušavanje sistema rada “Agroživa”, a posledica bi bila veliki broj nezaposlenih, s obzirom na to da u ovoj kompaniji radi oko 50 posto stanovnika iz opštine Žitište.

Stoga bi, istakao je Amižić, izlaz bio u tome da država finansijski stane iza JP “Srbijagas” i da odobri kupovinu povezanih farmi i inkubatorskih stanica “Živinoplusa” u Vladimirovcu ili da prodaja firme, koja je najavljena za kraj februara, bude odložena.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnsot polova, Miroslav Vasin istakao je da Vlada Vojvodine podržava najavljene mere i aktivnosti SO Žitište i uprave kompanije “Agroživ” za sprečavanje daljeg cepanja imovine, koju ta kompanija dve godine koristi putem zakupa.

“Pošto je ponovo aktuelna priča o prodaji i budućnosti ”Agroživa” želeli smo da razmotrimo konkterne poteze, da zajedniči, na svim nivoima, nađemo način da ova kompanija opstane, da se ne rasparčava, odnosno da pokušamo da buduću prodaju “Agroživa” radimo planski zajedno sa stečajnim upravnikom, kako bismo dobili strateškog partnera koji će garantovati da više nikada neće doći do problema u poslovanju kompanije”, rekao je Miroslav Vasin.

On je dodao da će Vlada Vojvodine na narednoj sednici razmotriti zahteve radne grupe koja je formirana u Žitištu, i podržati ih, sa nadom da će republička Vlada prihvatiti apel da se ovo pitanje zajednički reši. Vasin je, takođe, dodao da će Vlada Vlada insistirati na tome da broj zaposlenih obavezno bude deo razgovora u vezi sa rešavanjem pitanja oko “Agroživa”, odnosno da se garantuje jedan broj zaposlenih koji će ostati kompaniji.

Sekretar Vasin je ovom prilikom posebno naglasio da je poslovanje “Agroživa” u vlasništvu Javnog preduzeća “Srbijagas” dalo dobre rezultate i da je ta živinarska kompanija prepoznatljiva u Srbiji.

Postoje slučajevi kada država, kroz različite programe, treba da se umeša u poslovanje privrede, kao što je bio slučaj sa PIK “Bečejom”, “Žitoproduktom” i “Agroživom”, rekao je Vasin i dodao da će Vlada Vojvodine “Agroživu” pomoći kroz pozajmice iz robnih rezervi i na drugi način.

U kompaniji ”Agroživ” trenutno je zaposleno oko 1.300 radnika. Kako je na sastanku istaknuto, rasparčavanjem imovine povezanih preduzeća ili preseljenje sedišta kompanije na drugu lokaciju imalo bi nesagledive posledice po jednu od najnerazvijenijih opština u Vojvodini. Zbog tpga je upućen apel, pre svega, republičkoj Vladi, ali i svim drugim organima, da se uključe i pomognu u prevazilaženju ovog problema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik