Dozvola kretanja pčelarima garancija punih košnica

Bez autora
Apr 07 2020

Pčelari širom Srpske uveliko se pripremaju za prvu ovogodišnju ispašu pčela koja zahtijeva svakodnevni obilazak pčelinjaka, a dozvala za kretanje uprkos vanrednoj situaciji od velikog im je značaja jer je to garant da košnice neće ostati prazne.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara RS Damir Barašin kaže da je sezona rada u pčelinjacima u punom jeku, naglašavajući da je prisustvo pčelara u pčelinjaku u aprilu i maju neophodno gotovo svakog dana.

- Zahvalni smo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kao i Republičkom štabu za vanredne situacije što su odobrili pčelarima sa 65 i više godina da mogu tri dana sedmično odlaziti u pčelinjake. Ta mjera nam je posebno važna jer su  među registrovanim pčelarima njih 38 odsto stariji od 65 godina - rekao je Barašin.

Dodao je da je nakon uvođenja mjere o zabrani kretanja u danima vikenda izvan mjesta prebivališta ostalo nejasno da li se to odnosi i na pčelare.

- Registrovanim pčelarima koji imaju 65 i više godina dozvoljen je odlazak u pčelinjake utorkom, subotom i nedjeljom uz obavezno posjedovanje rješenja o registraciji. Sada se pojavio problem onim pčelarima čiji su pčelinjaci na teritoriji druge opštine. To je na primjeru Banjaluke čest slučaj, jer znatan dio pčelara košnice drži na teritorijama opština Laktaši ili Čelinac - kazao je Barašin.

On je istakao da bi pčelari u drugoj polovini aprila trebalo da počnu sa seljenjem košnica sa lokacije na lokaciju radi ispaše pčela.

- To se radi isključivo tokom noći a trenutno je na snazi policijski čas. Nadam se da ćemo imati razumijevanje nadležnih i da će nam izdati posebne dozvole za kretanje - navodi Barašin. 

Prema njegovim riječima Republika Srpska ima izuzetne potencijale za proizvodnju meda, a značaj ovog sektora prepoznalo je Ministarstvo poljoprivrede, koje im pruža veliku podršku.

- U sistemu smo podsticaja dugi niz godina. Na raspolaganju nam je više od 600.000 KM subvencija koje ostvarujemo po pčelinjem društvu, a tu su i podsticaji za kapitalne investicije zahvaljujući kojima smo uspjeli nabaviti nove mašine i uređaje -  istakao je Barašin.

Pomoćnik ministra u resoru za pružanje stručnih usluga Miroslav Bojić kaže da je u odluci Republičkog štaba jasno navedeno da pčelari mogu odlaziti do pčelinjaka tokom utorka i u dane vikenda, a da je na Ministarstvu unutrašnjih poslova da li će im dozvoliti kretanje subotom i nedjeljom, kada je na snazi zabrana odlaska u druge lokalne zajednice.

-  Pčelari se u MUP-u mogu raspitati da li uz rješenje o registraciji mogu prelaziti iz opštine u opštinu - kazao je Bojić.

Prema evidenciji Ministarstva poljoprivrede u Srpskoj je registrovano 3.300 pčelara, koji posjeduju ukupno 156.696 pčelinjih društava. Ukupni godišnji prinosi meda procjenjuju se od  4.000 do 6.000 tona godišnje.

IFAD projekat

Viši stručni saradnik za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Dragan Bejatović kaže da pčelarstvo ima veliki značaj, jer osim što se radi o proizvodnji izuzetno zdrave hrane, ono ima i svoju ekološku dimenziju jer su pčele dragocjeni oprašivači ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura.

- Ministarstvo prepoznaje taj značaj i u saradnji sa lokalnim zajednicama implementira IFAD-ov projekat “Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima”. Kroz pet poslovnih planova obuhvaćeno je devet opština i planira se podijeliti ukupno 700 start ap paketa, a ukupna vrijednost svih poslovnih planova je oko 4.400.000  KM - rekao je Bejatović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik