Država subvencioniše osiguranje od suše

Bez autora
May 12 2010

Srbija je postala prva zemlja u regionu koja je registrovanim poljoprivrednicima omogućila da se osiguraju od suše. Država će svakom osiguraniku dati subvencije od 40 odsto iznosa premije, što znači da će poljoprivrednici po hektaru osiguranog kukuruza umesto 2.500 plaćati oko 1.500 dinara po hektaru. Zbog toga što je bilo dosta štete od suše u poslednje vreme, nova vrsta osiguranja će biti dobra zaštita za poljoprivrednike. Delta Đenerali je, na osnovu najboljih evropskih iskustava, ponudila novu uslugu domaćim poljoprivrednicima. Oni su učinili prvi korak, a na poljoprivrednicima je da menjaju svoje navike. Ta vrsta osiguranja trebalo bi da ih motiviše da se zaštite od prirodne katastrofe. Ove mere su poput najboljih svetskih iskustava u toj oblasti. Osiguranje rizika od suše ove godine namenjeno je poljoprivrednim gazdinstvima koja proizvode semenski ili merkantilni kukuruz, a kompanija Delta Đenerali planira naredne godine osiguranje od suše svih ostalih poljoprivrednih useva.

Država subvencioniše osiguranje od sušeSrbija je postala prva zemlja u regionu koja je registrovanim poljoprivrednicima omogućila da se osiguraju od suše, kazao je ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Kako je istakao, država će svakom osiguraniku dati subvencije od 40 odsto iznosa premije, što znači da će poljoprivrednici po hektaru osiguranog kukuruza umesto 2.500 plaćati oko 1.500 dinara po hektaru.

Dragin je ocenio da će zbog toga što je bilo dosta štete od suše u poslednje vreme, nova vrsta osiguranja biti dobra zaštita za poljoprivrednike.

Generalni direktor Delta đeneralija Nebojša Divljan kazao je da je ta kompanija, na osnovu najboljih evropskih iskustava, ponudila novu uslugu domaćim poljoprivrednicima.

- Mi smo učinili prvi korak, a na poljoprivrednicima je da menjaju svoje navike - kazao je on i dodao da bi ta vrsta osiguranja trebalo da ih motiviše da se zaštite od prirodne katastrofe.

Divljan je pohvalio podsticaje od strane države i rekao da su te mere poput najboljih svetskih iskustava u toj oblasti.

Osiguranje rizika od suše ove godine namenjeno je poljoprivrednim gazdinstvima koja proizvode semenski ili merkantilni kukuruz, a kompanija Delta Đenerali planira naredne godine osiguranje od suše svih ostalih poljoprivrednih useva.

Pravo na naknadu imaće poljoprivrednici kod kojih Republički hidrometeorološki zavod utvrdi da li je bio dovoljno smanjen prosek padavina u toku godine da izazove sušu, a uz to moraju imati i registrovan pad prosečnog prinosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik