Dvadest posto više sredstava za razvoj područja od posebne državne skrbi

Bez autora
Sep 18 2011

Kako bi pomogli razvoju poljoprivrednog gospodarstva, sisačko-moslavačka županija je za ovu godinu propisala 16 poticajnih mjera, odnosno vrste proizvodnji u poljoprivredi za koja se dodjeluju županijska poticajna novčana sredstva. Sredstva su osigurana u Proračunu županije za 2011. godinu u iznosu 3,4 milijuna kuna. To je za 10 posto više od svih isplaćenih poticaja u prošloj godini. Na javni natječaj za dobivanje poticaja mogu se javiti nosioci poljoprivrednih gospodarstva koji se bave uzgojem poljoprivrednih kultura, stočarstvom te su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva i imaju prebivalište i sjedište na području Županije. Poljoprivredne površine i poljoprivredna proizvodnja za koju traže poticaje također moraju biti na području Županije. Novost u odnosu na prošlu godinu je i uvećanje iznosa svih županijskih poticaja za 20 posto za korisnike poticaja koji imaju prebivalište i sjedište te se bave poljoprivrednim aktivnostima na područjima posebne državne skrbi u Županiji, a što je u cilju postizanja ravnomjernog razvoja svih dijelova županije.

Dvadest posto više sredstava za razvoj područja od posebne državne skrbiKako bi pomogli razvoju poljoprivrednog gospodarstva, sisačko-moslavačka županija je za ovu godinu propisala 16 poticajnih mjera, odnosno vrste proizvodnji u poljoprivredi za koja se dodjeluju županijska poticajna novčana sredstva.

Sredstva su osigurana u Proračunu županije za 2011. godinu u iznosu 3,4 milijuna kuna. To je za 10 posto više od svih isplaćenih poticaja u prošloj godini. Na javni natječaj za dobivanje poticaja mogu se javiti nosioci poljoprivrednih gospodarstva koji se bave uzgojem poljoprivrednih kultura, stočarstvom te su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva i imaju prebivalište i sjedište na području Županije.

Poljoprivredne površine i poljoprivredna proizvodnja za koju traže poticaje također moraju biti na području Županije. Novost u odnosu na prošlu godinu je i uvećanje iznosa svih županijskih poticaja za 20 posto za korisnike poticaja koji imaju prebivalište i sjedište te se bave poljoprivrednim aktivnostima na područjima posebne državne skrbi u Županiji, a što je u cilju postizanja ravnomjernog razvoja svih dijelova županije.

Kako se navodi u priopćenju županice Marine Lovrić Merzel uvedena je nova mjera, odnosno poticaj za nabavu rasplodnog materijala u sustavu krava-tele. Naime, Županija će sufinancirati nabavu rasplodnih bikova.

Kroz vlastite poticajne mjere u poljoprivredi Županija je uložila više od 20 milijuna kuna proračunskih sredstava, a na svaku kunu poticaja poljoprivrednici ulažu 5 kuna vlastitih sredstava, tako da su ukupna ulaganja u poljoprivredu u proteklih 6 godina iznosila oko 100 milijuna kuna. Zahvaljujući tome Sisačko-moslavačka županija prva je u Hrvatskoj po broju ekoloških proizvođača.

Naime, 2005. godine bilo ih je samo devet, dok ih je prošle godine bilo čak 123, što je petina svih proizvođača u Hrvatskoj. Nadalje, čak 38 posto svog uzgoja teladi, uzgojeno je u toj Županiji, koja danas ima 98 uzgajivača s 4057 grla. Županija je prva i po broju grla autohtonih pasmina konja. Naime, 3094 grla hrvatskog posavca i hladnokrvnjaka, odnosno 42 posto uzgoja Hrvatske, upravo je ostvareno u toj županiji. Ističe se i najveći broj pčelinjih zajednica, čak 33.167, te broj podignutih nasada vinograda. Od 2005. do 2010 godine podignuto je 113 hektara, dok ih je u cijeloj Hrvatskoj 190 hektara.

Javni natječaj za poticaje bit će objavljen sutra u Večernjem listu i na službenim stranicama Sisačko-moslavačke županije, a više informacija svi zainteresirani mogu dobiti od službenika u Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Županije, na broj telefona 044 550-215.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik