Finansiranju projekata u agrobiznis sektoru

Bez autora
May 21 2013

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumartsvo Goran Ješić predstavio je, na konferenciji pod nazivom “Mogućnost finansiranja projekata u agrobiznis sektoru”, aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na unapređenju poljoprivrede u Vojvodini. Ješić je ovom prilikom istakao da je politika Sekretarijata, na čijem je čelu, povećenje profita po hektaru, jer veruje u poljoprivredu kao profitabilnu delatnost. Zbog toga su najnoviji konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo namenjeni malim proizvođačima, uz primenu principa bespovratnih sredstava u visini do 60 posto projekta. Država bi trebalo da kroz bespovratna sredstva omogući malim farmerima da postanu srednji, srednjima da postanu veći, a najvećima da postanu konkurentni na svetskom tržištu.

Finansiranju projekata u agrobiznis sektoruPotpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumartsvo Goran Ješić predstavio je, na konferenciji pod nazivom “Mogućnost finansiranja projekata u agrobiznis sektoru”, aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na unapređenju poljoprivrede u Vojvodini.

Ješić je ovom prilikom istakao da je politika Sekretarijata, na čijem je čelu, povećenje profita po hektaru, jer veruje u poljoprivredu kao profitabilnu delatnost. Zbog toga su, prema njegovim rečima, najnoviji konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo namenjeni malim proizvođačima, uz primenu principa bespovratnih sredstava u visini do 60 posto projekta.

Prema njegovim rečima, država bi trebalo da kroz bespovratna sredstva omogući malim farmerima da postanu srednji, srednjima da postanu veći, a najvećima da postanu konkurentni na svetskom tržištu. Potpredsednik Ješić je dodao da je državno zemljište trenutno najveći razvojni resurs Srbije, jer može da omogući mladima da ostanu u svojim sredinama i dobiju posao, zbog čega je važno da država ne otuđi državno poljoprivredno zemljište.

Ješić je istakao da će, ako država bude otuđila državno poljoprivredno zemljište, doći do ukrupnjavanja poseda od strane pojedinaca. Slabljenjem prerađivačke industrije u Vojvodini, izgubljen je i deo primarne proizvodnje u nekim sredinama i radna snaga. Cilj je da se u saradnji s lokalnim samoupravama obezbede lokacije i kasnije da se preko Fonda za podršku investicija - VIP privuku investitori, rekao je Ješić.

Direktor Fonda za podršku investicija - VIP Aleksandar Stojkov rekao je da je veliki broj transakcija u oblasti poljoprivrede ispraćen od strane međunarodnih finansijskih institucija, poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Prema podacima VIP Fonda, Evropska banka za obnovu i razvoj je do sada uložio 300 miliona evra u srpski agrar, a Međunarodna finansijska korporacija oko 200 miliona dolara. Jedan deo tih plasmana izvršen je preko komercijalnih banaka koje posluju u Srbiji.

Oko dve milijarde evra stranih ulaganja ušlo je u agrobiznis. Oko 50 kompanija radi u ovom sektoru i zapošljava oko 12.000 ljudi. Pregovori s nekim kompanijama su u toku, a vrednost projekata je oko 30 miliona evra, rekao je Aleksandar Stojkov i izrazio nadu da će doći do tih projekata.

Konferenciju “Mogućnost finansiranja projekata u agrobiznis sektoru” zajednički su, u okviru 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, organizovali Fond za podršku investicija - VIP i Kredi agrikol banka Srbija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik