Fond za razvoj poljoprivrede APV pomaže porodična poljoprivredna gazdinstva

Bez autora
Aug 07 2013

Vlada Vojvodine na današnjoj sednici prihvatila je izveštaj o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za 2012. godinu. Fond je prošle godine kreditirao i finansijski pomogao 308 aktivnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, sa ukupno 301.181.872,66 dinara, čime je povećao konkurentnost i likvidnost domaće poljoprivrede kao i kvalitet obezbeđenja plasmana i proširio kreditnu ponudu novim kreditnom linijom. Kreditirani su programi za nabavku sistema za navodnjavanje, podizanje staklenika i plastenika, podizanje višegodišnjih zasada vinove loze, voća i protivgradne mreže i nabavka priključne i pogonske poljoprivredne mehanizacije. Kreditirana je i stočarska proizvodnja: nabavka osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu, te nabavka pčelinjih rojeva, novih košnica i opreme u pčelarstvu i tov junadi.

Fond za razvoj poljoprivrede APV pomogao 308 porodičnih poljoprivrednih gazdinstavaVlada Vojvodine na današnjoj sednici prihvatila je izveštaj o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za 2012. godinu.

Fond je prošle godine kreditirao i finansijski pomogao 308 aktivnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, sa ukupno 301.181.872,66 dinara, čime je povećao konkurentnost i likvidnost domaće poljoprivrede kao i kvalitet obezbeđenja plasmana i proširio kreditnu ponudu novim kreditnom linijom.

Kreditirani su programi za nabavku sistema za navodnjavanje, podizanje staklenika i plastenika, podizanje višegodišnjih zasada vinove loze, voća i protivgradne mreže i nabavka priključne i pogonske poljoprivredne mehanizacije. Kreditirana je i stočarska proizvodnja: nabavka osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu, te nabavka pčelinjih rojeva, novih košnica i opreme u pčelarstvu i tov junadi.

Kako je navedeno, kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede usmerene su da amortizuju nedovoljno finansiranje primarne poljoprivredne proizvodnje i individualnih poljoprivrednih proizvođača i delimično kompenzuju nedovoljnu i još uvek skupu kreditnu ponudu bankarskog sektora.

Na konkurse, koje je Fond prošle godine raspisao, prijavljivali su se poljoprivrednici iz gotovo cele Vojvodine, odnosno iz 43 od ukupno 45 opština.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik