I Subotica zabranila GMO

Bez autora
Jul 30 2013

Skupština grada Subotica usvojila je Deklaraciju o proglašavanju Subotice za teritoriju bez modifikovanih organizma (GMO). U tekstu Deklaracije se, između ostalog, navodi, da je lokalna samouprava "svesna" da širenje tehnologije genetičkog inženjeringa, i uvođenje živih GMO i proizvoda od GMO u životnu sredinu mogu da nanesu "neprocenjivu štetu po prirodnu raznovrsnost sredine, ekonomiju, kao i da izazovu nesagledive dugoročne rizike po zdravlje naših građana". Deklaracija je usvojena u cilju staranja o zaštiti životne sredine, zatim o zaštiti, unapređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, ali i razvoja i unapređenja turizma, ugostiteljstva i trgovine, kao i zdravstvene zaštite i planiranja razvoja.

I Subotica zabranila GMOSkupština grada Subotica usvojila je Deklaraciju o proglašavanju Subotice za teritoriju bez modifikovanih organizma (GMO).

U tekstu Deklaracije se, između ostalog, navodi, da je lokalna samouprava "svesna" da širenje tehnologije genetičkog inženjeringa, i uvođenje živih GMO i proizvoda od GMO u životnu sredinu mogu da nanesu "neprocenjivu štetu po prirodnu raznovrsnost sredine, ekonomiju, kao i da izazovu nesagledive dugoročne rizike po zdravlje naših građana".

Deklaracija je usvojena u cilju "staranja o zaštiti životne sredine, zatim o zaštiti, unapređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, ali i razvoja i unapređenja turizma, ugostiteljstva i trgovine, kao i zdravstvene zaštite i planiranja razvoja".

"Subotica uvažava nesigurnost i zabrinutost građana u vezi sa nedostajućim relevantnim naučnim informacijama, zaključcima, istraživanjima i znanja o rizicima i posledicama upotrebe GMO i proizvoda od GMO po očuvanje prirodnih resursa i uticaja na zdravlje ljudi", navodi se u tekstu usvojene Deklaracije.

Donošenje Deklaracije iniciralo je Udruženje "TERRA S", Centar za ekologiju i održivi razvoj "Cekor" i Regionalni Arhus centar Subotica.

Kako se navodi, više opština, regija i gradova ne samo u Srbiji, već i u Evropskoj uniji i svetu proglasilo je svoje teritorije za teritorije bez GMO.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik