IPOK počeo proizvodnju

Bez autora
Oct 03 2011

U Industriji prerađevina od kukuruza IPOK, posle skoro dvogodišnje pauze, uspešno je obnovljena proizvodnja i u petak je potekao prvi skrob. Mašine u svim pogonima najveće skrobare na Balkanu rade punom snagom i već je dostignuta dnevna prerada od 220 do 230 tona kukuruza. To je dovoljno za produkciju od 120 do 150 tona tehničkog skroba, koji se koristi kao sirovina za papirnu i kartonsku industriju, odnosno, proizvodnju valovite lepenke i ambalaže. Tokom leta kompanija „Kartonval“uspešno je obavila remont i obezbedila neophodnu sirovinu za start fabrike. Već u probnoj proizvodnji postigli su najveći kvalitet tehničkog skroba, a to uskoro nameravaju i sa prehrambenim. Ova beogradska kompanija pobedila je na konkursu Privrednog suda iz Zrenjanina o izdavanju pod zakup pogona IPOK. Skrobara je, naime, posle višegodišnjih teškoća u poslovanju i neuspele privatizacije, proletos završila u stečaju, a oko 200 radnika na ulici.

IPOK počeo proizvodnjuU Industriji prerađevina od kukuruza IPOK, posle skoro dvogodišnje pauze, uspešno je obnovljena proizvodnja i u petak je potekao prvi skrob.

Mašine u svim pogonima najveće skrobare na Balkanu rade punom snagom i već je dostignuta dnevna prerada od 220 do 230 tona kukuruza. To je dovoljno za produkciju od 120 do 150 tona tehničkog skroba, koji se koristi kao sirovina za papirnu i kartonsku industriju, odnosno, proizvodnju valovite lepenke i ambalaže.

- Tokom leta uspešno smo obavili remont i obezbedili neophodnu sirovinu za start fabrike. Već u probnoj proizvodnji postigli smo najveći kvalitet tehničkog skroba, a to uskoro nameravamo i sa prehrambenim - ističe inženjer Blagoje Popović, iz „Kartonvala“.

Ova beogradska kompanija pobedila je na konkursu Privrednog suda iz Zrenjanina o izdavanju pod zakup pogona IPOK. Skrobara je, naime, posle višegodišnjih teškoća u poslovanju i neuspele privatizacije, proletos završila u stečaju, a oko 200 radnika na ulici. Na sudu i poveriocima je da rasprave ko je kome dužan i kako će biti saniran minus fabrike za više od 150 miliona dinara. Dok se to ne dogodi, stečajni upravnik smatrao je da je najcelishodnije izdati skrobaru u zakup. „Kartonval“ je ponudio najbolje uslove i sada uspešno obnovio proizvodnju.

Na posao je vraćeno oko 170 radnika, a pred zakupcima našao se najozbiljniji problem - kako povratiti ugled i uspostaviti saradnju sa ratarima - isporučiocima kukuruza. Poslednjih godina, naime, IPOK je stalno bio u svađi sa proizvođačima, a mnogima je ostao dužan za isporučeni kukuruz... „Kartonval“ je položio i ovaj preduzetnički ispit.

- Ponudili smo tržišnu cenu od 17,12 dinara za kilogram kukuruza. Utvrdili smo jasne kriterijume i tablice otkupa i, što je najvažnije, isporučeni kukuruz plaćamo tokom dana. U silose smo već smestili više od 40.000 tona, a nastavljamo i otkup kukuruza ovogodišnjeg roda - kaže Popović, a ispred skrobare svakodnevno se mogu videti kolone kamiona i trakatora, što se ne pamti od 1991. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik