Izrada će koštati 275.000 KM

Bez autora
Jan 30 2013

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović potpisao je danas ugovor za izradu srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH od 2014. do 2018. godine sa dekanom i prodekanom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Mirsadom Kurtovićem i Sabahudinom Bajramovićem. Svrha izrade strategije jeste da se analizom postojećeg stanja definišu strateška opredjeljenja i ciljevi poljoprivrednog sektora Federacije BiH pri čemu će se uzeti u obzir generalna opredjeljenja Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije, gdje će se voditi računa o potrebi stalnog rasta konkurentnosti, unapređenja kvaliteta i sigurnosti prehrane, te zaštite zdravlja stanovništva i očuvanja kvaliteta okoliša.

Izrada će koštati 275.000 KMFederalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović potpisao je danas ugovor za izradu srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH od 2014. do 2018. godine sa dekanom i prodekanom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Mirsadom Kurtovićem i Sabahudinom Bajramovićem.

Svrha izrade strategije jeste da se analizom postojećeg stanja definišu strateška opredjeljenja i ciljevi poljoprivrednog sektora Federacije BiH pri čemu će se uzeti u obzir generalna opredjeljenja Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije, gdje će se voditi računa o potrebi stalnog rasta konkurentnosti, unapređenja kvaliteta i sigurnosti prehrane, te zaštite zdravlja stanovništva i očuvanja kvaliteta okoliša.

- Ovom strategijom želimo u navedenom periodu jasno definisati šta je potrebno napraviti u razvoju poljoprivrednog sektora, jer je to historijski trenutak za poljoprivredni sektor u našoj zemlji, to je period kada ćemo imati pretpristupne pregore sa EU. Ovaj historijski trenutak moramo napraviti na najbolji način da osiguramo izdvajanje dovoljno sredstava za naš poljoprivredni sektor, da naše proizvodnje budu konkurentne kako bi se uvoz smanjio, a izvoz povećao, poručio je Ivanković Lijanović.

Osim Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, dekan Kurtović je istakao kako će biti uključeni i ostali fakulteti iz sektora poljoprivrede, ali i međunarodni eksperti s iskustvom u izradi ovakvih strateških dokumenata.

- Riječ je o je dokumentu koji animira ne samo stručne radnike već i sve one službe koje se bave savjetodavstvom, dokument koji mora uključiti i udruženja ali i samog farmera, ističe dekan Kurtović.

Strategija bi trebala biti završena do kraja godine, nakon čega bi bila upućena u javnu raspravu i odobravanje u Vladi FBiH te u parlamentarnu proceduri, a njena izrada će koštati 275.000 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik