Kineski investitori zainteresovani za ulaganja u voćarstvo

Bez autora
Feb 12 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas u fabrici "Budimka" u Požegi, koju je posetio zajedno sa investitorima iz Kine, da su oni zainteresovani za ulaganja u sektor voćarstva u Srbiji. Glamočić je ukazao na to da "Budimka" jedino uz pomoć novih investicija može ponovo postati lider na tržištu, i ponovio da je poljoprivreda jedan od najvećih potencijala u Srbiji. Ministar je ocenio da su neophodna ulaganja u prehrambenu industriju, koja zemlji godišnje donosi više od dve milijarde evra od izvoza. Vlada Srbije ima potencijal da nastavi sa privlačenjem investitora, kako sa Istoka, tako i sa Zapada, istakao je on i dodao da Srbija samo na taj način može postati tržište atraktivno za nove investicije.

Kineski investitori zainteresovani za ulaganja u voćarstvoMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas u fabrici "Budimka" u Požegi, koju je posetio zajedno sa investitorima iz Kine, da su oni zainteresovani za ulaganja u sektor voćarstva u Srbiji.

Glamočić je ukazao na to da "Budimka" jedino uz pomoć novih investicija može ponovo postati lider na tržištu, i ponovio da je poljoprivreda jedan od najvećih potencijala u Srbiji.

Ministar je ocenio da su neophodna ulaganja u prehrambenu industriju, koja zemlji godišnje donosi više od dve milijarde evra od izvoza.

Vlada Srbije ima potencijal da nastavi sa privlačenjem investitora, kako sa Istoka, tako i sa Zapada, istakao je on i dodao da Srbija samo na taj način može postati tržište atraktivno za nove investicije.

Delegacija privrednika iz NR Kine upoznata je sa proizvodnim kapacitetima "Budimke", koja je nekada bila jedan od vodećih domaćih proizvođača marmelada, džemova, sokova i konzerviranog voća.

"Budimka" iz Požege je 2008. godine privatizovana, a ugovor o privatizaciji je raskinut 2010. godine.

Preduzeće je u postupku restrukturiranja, u fabrici trenutno radi približno 100 radnika, i "Budimka" u poslednje četiri godine posluje sa dobitkom.

Glamočić i kineski privrednici su nakon Požege posetili i voćarsko-zemljoradničku zadrugu "Arilje" i kompaniju "Stanić" u Arilju, a obišli su i najveće plantaže borovnica i zasada malina u tom delu Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik