Kombinati hrane prestonicu

Bez autora
Sep 11 2011

Njihov cilj bio je da hrane Beograd. Međutim, od ogromnog potencijala gradskih poljoprivrednih kombinata, prestonica godinama nije imala nikakve koristi. Hektari pod povrćem i voćem, ječmom, pšenicom, kukuruzom, farme svinja i junadi, mlekare, u jednom momentu, zbog milionskog "minusa, našli su se na ivici ambisa. Grad je tada odlučio da sva četiri kombinata preuzme pod svoje skute i da ih objedini. Grad je odredio četiri stuba ekonomske politike. Prvi je očuvanje poljoprivrednih kombinata u situaciji kada zbog krize, nijedan nije mogao naći do ozbiljnog vlasnika, koji bi nastavio da se bavi poljoprivredom. Imamo četiri poljoprivredna kombinata koji mogu da hrane Beograd i Srbiju, ali cilj je da grad uspe da se hrani zdravo i jeftino. PKB u Padinskoj skeli je već pod okriljem grada, PIK "Zemun" i "Voćarske plantaže" su u procesu restrukturiranja a tu je i "Dragan Marković" iz Obrenovca. Razloga za preuzimanje kombinata bilo je više. Ne samo da samo PKB zatekli u katastrofalnom stanju, sa velikim dugovima, neisplaćenim zaradama i obavezama za zdravstveno i socijalno osiguranje.

Kombinati hrane prestonicuNjihov cilj bio je da hrane Beograd. Međutim, od ogromnog potencijala gradskih poljoprivrednih kombinata, prestonica godinama nije imala nikakve koristi.

Hektari pod povrćem i voćem, ječmom, pšenicom, kukuruzom, farme svinja i junadi, mlekare, u jednom momentu, zbog milionskog "minusa", našli su se na ivici ambisa. Grad je tada odlučio da sva četiri kombinata preuzme pod svoje skute i da ih objedini.

Prema rečima Miroslava Čučkovića, člana gradskog veća zaduženog za privredu, grad je odredio četiri stuba ekonomske politike. Prvi je, kaže, očuvanje poljoprivrednih kombinata u situaciji kada zbog krize, nijedan nije mogao naći do ozbiljnog vlasnika, koji bi nastavio da se bavi poljoprivredom.

- Imamo četiri poljoprivredna kombinata koji mogu da hrane Beograd i Srbiju, ali naš cilj je da grad uspe da se hrani zdravo i jeftino - kaže Čučković.

- PKB u Padinskoj skeli je već pod okriljem grada, PIK "Zemun" i "Voćarske plantaže" su u procesu restrukturiranja a tu je i "Dragan Marković" iz Obrenovca. Razloga za preuzimanje kombinata bilo je više. Ne samo da samo PKB zatekli u katastrofalnom stanju, sa velikim dugovima, neisplaćenim zaradama i obavezama za zdravstveno i socijalno osiguranje.

S druge strane, grad je pokušao da sačuva i zemljište od novih vlasnika koji bi dobro zaradili preprodajom. Samo u posedu PKB u Padinskoj skeli, predviđena je izgradnja pristupnih saobraćajnice mostu Borča - Zemun, zatim obilaznice između Zemuna i Dobanovaca, kao i pristupa mostu kod Vinče. Na eksproprijaciji ovog zemljišta, grad je uspeo da sačuva sto miliona evra.

- Drugi stub naše ekonomske politike je pomoć individualnim poljoprivrednim proizvođačima - priča Čučković.

- Ovih dana će poljoprivrednicima iz Beograda biti podeljeno 11 junica, gde je grad u kupovini učestvovao sa 75 odsto. Treća smernica je infrastruktura, koja mora da se uredi. U Grockoj gradimo sistem za navodnjavanje vredan tri miliona evra.

I četvrti stub je tržište - čime zatvaramo krug od proizvodnje hrane do mesta gde ćemo je plasirati. To će biti veletržnica, koja će biti izgrađena na proleće sledeće godine.

Milioni litara mleka

- U PKB Korporaciji je početkom 2011. godine sprovedena vlasnička transformacija, tako što je Grad Beograd postao vlasnik više od 99 odsto kapitala preduzeća - priča Rajko Mandić, generalni direktor ovog kombinata.

- Od tada učinilo se mnogo, povezali smo staž zaposlenima, isplaćen je socijalni program, u saradnji sa gradom uspeli smo da povećamo otkupne cene mleka, šećerne repe... Proizvedeno mleko je ekstra klase i u ovom trenutku predaje se u tri mlekare, a u završnoj fazi su i pregovori sa još jednom mlekarom. Očekuje se ove godine proizvodnja od 65 miliona litara mleka. Cilj nam je da u narednih nekoliko godina PKB hrani ne samo Beograd i Srbiju, već i dobar deo Evrope na taj način što ćemo naše proizvode poboljšati da bi bili konkurentni i na zapadnom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik