Kontrole poljoprivrednih inspektora u prvom tromesečju godine

Bez autora
Apr 24 2014

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u prvom kvartalu ove godine, u januaru, februaru i martu, obavila 2.807 kontrola prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića.U saopštenju ovog ministarstva navodi se da su nepravilnosti konstatovane u 396 slučajeva, a najčešći razlozi povlačenja proizvoda iz prometa su neposedovanje dokaza o bezbednosti i nepropisna deklaracija, dok se manji deo nepravilnosti odnosio na kvalitet.

Kontrole poljoprivrednih inspektora u prvom tromesečju godinePoljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u prvom kvartalu ove godine, u januaru, februaru i martu, obavila 2.807 kontrola prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da su nepravilnosti konstatovane u 396 slučajeva, a najčešći razlozi povlačenja proizvoda iz prometa su neposedovanje dokaza o bezbednosti i nepropisna deklaracija, dok se manji deo nepravilnosti odnosio na kvalitet.

U ovom periodu podneto je 144 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i 152 zabrane prometa.

Poljoprivredna inspekcija je iz prometa povukla sledeće proizvode:
- 292 litra piva (istekao rok);
- 181 litar osvežavajućih bezalkoholnih pića (istekao rok);
- 22.119 litara vina (nepropisna deklaracija- bez kontrolnog broja);
- 20 litara rakije (nepropisna deklaracija u odnosu na geografsko poreklo);
- 16 litara voćnog soka i nektara (istekao rok trajanja);
- 6.775 kilograma brašna (bez evidencione markice);
- 51 kilogram čaja (neusaglašene deklaracije);
- 47 kilograma finih pekarskih i konditorskih proizvoda (istekao rok trajanja);
- 32 kilograma dodataka jelu, začina i praškastih proizvoda (istekao rok i deklaracija).

Oduzeto je i uništeno 247 litara vina i 141 litar rakije zbog nedozvoljene prodaje u rinfuzu.

Zakon o bezbednosti hrane jasno definiše da je zabranjeno stavljati u promet hranu koja nije bezbedna, a oni koji posluju sa hranom u svim fazama proizvodnje i prometa dužni su da obezbede i dokažu da je hrana koja se nalazi u prometu bezbedna za upotrebu, što znači da odgovornost za stavljanje bezbedne hrane u promet leži na subjektu u poslovanju hranom.

Država sprovodi monitoring, odnosno nadzor nad proizvodnjom i prometom, i ukoliko dođe do propusta u obezbeđivanju bezbednosti hrane, odgovornost snosi onaj ko posluje sa hranom - proizvođač, uvoznik, distributer, trgovac i drugi učesnici u tom poslovanju.

Sve aktivnosti subjekata u lancu hrane, mere predviđene Zakonom o bezbednosti hrane, ali i službene kontrole koje sprovode nadležni državni organi idu u pravcu obezbeđivanja i dokazivanja da su preduzete sve mere da krajnji proizvod bude bezbedan, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik