Manji rod pšenice u južnom Banatu

Bez autora
Jun 22 2010

Žetva će kasniti, a loše vremenske prilike uticaće i na rod pšenice čiji prinos od tri i po tone žita po hektaru očekuju stručnjaci. U četiri južnobanatske opštine Pančevu, Opovu, Kovačici i Alibunaru pšenica će se žnjeti sa više od 27.000 hektara. U pančevačkom ataru pšenica se nalazi na više od 10.000 hektara, semenska pšenica na 1.200, a ozimi ječam na 340 hektara. Što se tiče pšenice, možemo primetiti da je posle velikih vrućina došlo naglo do skraćivanja vegetacije i kompletne biljke su počele da žute. Došlo je do naglog zrenja žita. Hladno vreme koje je prethodilo uticalo je na proces zrenja tako da na nekim usevima imamo manji broj zrna po klasu. Ne možemo računati na 40 zrna po klasu što je ranijih godina bio standard. Prvi otkosi ječma očekuju se uskoro, dok će žetva pšenice kasniti oko 20 dana. Pojedina pšenična polja zahvaćena su jakim gljivičnim oboljenjima koja uništavaju zrno, reč je o fuzarijumu, što se sada ne može sprečiti upotrebom hemijskih sredstava.

Manji rod pšenice u južnom BanatuŽetva će kasniti, a loše vremenske prilike uticaće i na rod pšenice čiji prinos od tri i po tone žita po hektaru očekuju stručnjaci.

U četiri južnobanatske opštine Pančevu, Opovu, Kovačici i Alibunaru pšenica će se žnjeti sa više od 27.000 hektara.

U pančevačkom ataru pšenica se nalazi na više od 10.000 hektara, semenska pšenica na 1.200, a ozimi ječam na 340 hektara.

"Što se tiče pšenice, možemo primetiti da je posle velikih vrućina došlo naglo do skraćivanja vegetacije i kompletne biljke su počele da žute", rekao je Bogdan Garalejić iz Instituta "Tamiš".

Garalejić je za Televiziju Pančevo naglasio da je došlo do naglog zrenja žita.

"Hladno vreme koje je prethodilo uticalo je na proces zrenja tako da na nekim usevima imamo manji broj zrna po klasu. Ne možemo računati na 40 zrna po klasu što je ranijih godina bio standard", istakao je on.

Prvi otkosi ječma očekuju se uskoro, dok će žetva pšenice kasniti oko 20 dana.

Pojedina pšenična polja zahvaćena su jakim gljivičnim oboljenjima koja uništavaju zrno, reč je o fuzarijumu, što se sada ne može sprečiti upotrebom hemijskih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik