Patentiran biostimulator: Povećanje useva preko 30 odsto

Bez autora
May 11 2010

Nikola Eraković iz Vrbasa i Novosađanin Svetozar Vujić patentirali i počeli da proizvode novu vrstu organskog đubriva i biostimulatora, malo poznatog u Srbiji. Biostimulator "Ekobuster 2" nakon dvogodišnjeg eksperimentisanja, nedavno je predstavljen na tržištu. Reč je o tečnom preparatu na bazi fermentisanog i sterilisanog živinskog stajnjaka, uz dodatak čitave lepeze aminokisenlina, prirodnih fitohormona i minerala. Ovaj proizvod je izuzetno blagotvoran za sve vrste žitarica, industrijskog bilja, povrća i voća, kao i za cveće, a ne sadrži nijedan element štetan po ljudsko zdravlje. Ekobuster 2 omogućava ubrzan rast biljaka, osvežava ih od posledica suše i naglih promena meteoroloških uslova i znatno doprinosi povećanju prinosa. Dosadašnji ogledi pokazali su da se uz primenu ovog biostimulatora, rod kukuruza ili soje povećava za trideset odsto, dok je kod povrća i voća taj procenat još veći. Ovaj preparat se koristi isključivo kao dodatak ishrani bilja, uz prethodnu primenu svih potrebnih mineralnih đubriva.

Patentiran biostimulator: Povećanje useva preko 30 odstoNikola Eraković iz Vrbasa i Novosađanin Svetozar Vujić patentirali i počeli da proizvode novu vrstu organskog đubriva i biostimulatora, malo poznatog u Srbiji.

Biostimulator "Ekobuster 2" nakon dvogodišnjeg eksperimentisanja, nedavno je predstavljen na tržištu. Reč je o tečnom preparatu na bazi fermentisanog i sterilisanog živinskog stajnjaka, uz dodatak čitave lepeze aminokisenlina, prirodnih fitohormona i minerala.

Ovaj proizvod je izuzetno blagotvoran za sve vrste žitarica, industrijskog bilja, povrća i voća, kao i za cveće, a ne sadrži nijedan element štetan po ljudsko zdravlje, pokazala su istraživanja na Institutu za zemljište u Beogradu.

Ekobuster 2 omogućava ubrzan rast biljaka, osvežava ih od posledica suše i naglih promena meteoroloških uslova i znatno doprinosi povećanju prinosa. Dosadašnji ogledi pokazali su da se uz primenu ovog biostimulatora, rod kukuruza ili soje povećava za trideset odsto, dok je kod povrća i voća taj procenat još veći. Ovaj preparat se koristi isključivo kao dodatak ishrani bilja, uz prethodnu primenu svih potrebnih mineralnih đubriva.

Na osnovu relevantnih analiza, preduzeće Ekopatent dobilo je i sve potrebne dozvole za proizvodnju i distribuciju svog ekopojačivača, kao i pravo na korišćenje oznake "organski proizvod" na ambalaži.

Proizvodnja se trenutno obavlja u manjem pogonu i ograničenim količinama, prema narudžbinama već sklopljenih ugovora. Pregovori sa nekoliko firmi o zajedničkom ulaganju u proširenje kapaciteta iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije i BIH su u toku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik