Plan navodnjavanja obradivog zemljišta u Srbiji

Bez autora
Sep 08 2011

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović najavio je danas da će u naredna dva meseca biti završen plan o navodnjavanju oko milion hektara obradivih površina u Srbiji. Radovi na sistemu za navodnjavanje trebalo bi da počnu naredne građevinske sezone, dok se trenutno u Srbiji navodnjava oko 100.000 hektara obradivih površina. Pri kraju je izrada studije koju resorno ministarstvo radi sa beogradskim Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Černi", a koja bi trebalo da odgovori na sva važna pitanja u vezi sa navodnjavanjem površina u Srbiji. Trenutno je u našoj zemlji u toku 20 velikih investicija na objektima za zaštitu od štetnih dejstava vode, a ove godine Vlada je potpisala više od 110 ugovora za izgradnju objekata za vodosnabdevanje i zaštitu vode. Resorno ministarstvo pravi jasan plan kako da najbolje podrži proizvodnju mesa i tov junadi i svinja u 2012. godini. Planovi koji će se odnositi na budžet za 2012. godinu se odnose i na razvoj ovčarstva i povećanje proizvodnje živinskog mesa u Srbiji, dok su u mlekarskom sektoru već primetni pomaci, pre svega zahvaljujući dinarskim kreditima sa subvencionisanjem dela kamatne stope, izjavio je ministar Petrović.

Uskoro plan navodnjavanja obradivog zemljišta u SrbijiMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović najavio je danas da će u naredna dva meseca biti završen plan o navodnjavanju oko milion hektara obradivih površina u Srbiji.

Radovi na sistemu za navodnjavanje trebalo bi da počnu naredne građevinske sezone, dok se trenutno u Srbiji navodnjava oko 100.000 hektara obradivih površina.

Pri kraju je izrada studije koju resorno ministarstvo radi sa beogradskim Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Černi", a koja bi trebalo da odgovori na sva važna pitanja u vezi sa navodnjavanjem površina u Srbiji.

Trenutno je u našoj zemlji u toku 20 velikih investicija na objektima za zaštitu od štetnih dejstava vode, a ove godine Vlada je potpisala više od 110 ugovora za izgradnju objekata za vodosnabdevanje i zaštitu vode.

Resorno ministarstvo pravi jasan plan kako da najbolje podrži proizvodnju mesa i tov junadi i svinja u 2012. godini. Planovi koji će se odnositi na budžet za 2012. godinu se odnose i na razvoj ovčarstva i povećanje proizvodnje živinskog mesa u Srbiji, dok su u mlekarskom sektoru već primetni pomaci, pre svega zahvaljujući dinarskim kreditima sa subvencionisanjem dela kamatne stope, izjavio je ministar Petrović.

Krediti za poljoprivrednike, zemljoradničke zadruge i poljoprivredna preduzeća veoma su povoljni, sa periodom otplate od tri godine i kamatom od osam posto godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik