Podrška razvoju voćarstva i vinogradarstva na Fruškoj gori

Bez autora
Sep 15 2013

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić otvorio je u petak vinariju u sastavu kompanije “Atos Fruktum”, u fruškogorskom mestu Mala Remeta. Vinarija je otvorena u okviru manifestacije “Jabuke i fino”, koja je organizovana u cilju promocije Fruške gore, kao jedne od tri najvažnije regije u Evropi za proizvodnju jabuka i vina. Kompanija “Atos Fruktum” trenutno poseduje oko 100 hektara modernog voćnjaka, koji se ubraja u red najboljih u Evropi, kao i oko 10 hektara vinograda. Celokupan proces proizvodnje, skladištenja i distribucije proizvoda standardizovan je po propisima Evropske unije. Ova kompanija svoje proizvode, pored tradicionalnog ruskog tržišta, izvozi u Dansku i Veliku Britaniju.

Podrška razvoju voćarstva i vinogradarstva na Fruškoj goriPredsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić otvorio je u petak vinariju u sastavu kompanije “Atos Fruktum”, u fruškogorskom mestu Mala Remeta.

Vinarija je otvorena u okviru manifestacije “Jabuke i fino”, koja je organizovana u cilju promocije Fruške gore, kao jedne od tri najvažnije regije u Evropi za proizvodnju jabuka i vina.

Kompanija “Atos Fruktum” trenutno poseduje oko 100 hektara modernog voćnjaka, koji se ubraja u red najboljih u Evropi, kao i oko 10 hektara vinograda. Celokupan proces proizvodnje, skladištenja i distribucije proizvoda standardizovan je po propisima Evropske unije. Ova kompanija svoje proizvode, pored tradicionalnog ruskog tržišta, izvozi u Dansku i Veliku Britaniju.

Nakon obilaska plantaže jabuka i vinograda kompanije “Atos Fruktum”, dr Bojan Pajtić je rekao da je strateški cilj Vlade Vojvodine da se kako na Fruškoj gori, tako i u drugim delovima Vojvodine, pruži snažna podrška razvoju voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva.

Fruška gora je posebno pogodna za razvoj voćarstva i vinogradarstva, a kompanija “Atos Fruktum” pokazala je na delu, da su ulaganja u voćarstvo i vinogradarstvo perspektiva razvoja ovog dela Srbije i Vojvodine, naveo je pokrajinski premijer. On je dodao da Pokrajinska vlada od 2008. godine sarađuje sa “Atos Fruktumom”, kada je obezbeđena podrška za podizanje plantaže, potom za izgradnju vinarije, a ove godine obezbeđena je i podrška za podizanje protivgradnih mreža i izgradnju sistema za navodnjavanje.

Poljoprivreda ja naša komparativna prednost i zbog toga će Pokrajina podržati sva domaćinstva i kompanije koje ulažu u proizvodnju, zapošljavaju ljude i koje svojim proizvodima i kvalitetom omogućavaju da se poboljša naš ukupni spoljno-trgovinski bilans, naveo je predsednik Pajtić i dodao da je do sada preko tri stotine poljoprivrednika koristilo sredstva koje je Pokrajina opredelila za podizanje protivgradnih mreža i nabavku sistema za navodnjavanje.

Vladimir Petrović, predsednik opštine Irig naglasio je da je cilj ove sremske opštine da Fruška gora bude planina na kojoj će dominirati intenzivna voćarska i vinogradarska proizvodnja. On je naveo da je Irig, posle nekoliko desetina godina propadanja, uspeo da privuče investitore i da postane kraj prepoznatljiv po modernim zasadima voćnjaka i vinograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik